Časoris
Moherski klifi so ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij Irske. Vir: Pixabay
Moherski klifi so ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij Irske. Vir: Pixabay

Učenci na Irskem nosimo uniforme

Osemletna Lana Gerin nam je prejšnji mesec pisala iz irskega mesteca Bandon, kamor se je preselila s starši.

Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv
Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv

Pravi, da želi ohraniti stik s slovenščino, ker je Slovenija njena domovina. Tokrat nam je tudi opisala, kako je na njihovi šoli na Irskem.

Vedno znova se veselim odhoda v Ljubljano, ki ima v mojem srcu posebno mesto. Imam izredno lepe spomine na vrtčevske dni in prijatelje, žal pa tudi boleče in žalostne, ker mi je v Ljubljani umrla babica, ki sem jo imela in jo še vedno imam zelo rada.

Slovenščino imam izredno rada, obožuje jo tudi moja mama in obe si želiva, da ohranim slovenski jezik. Zato mi mamica vsako noč bere slovenske pravljice, poslušam pa jih tudi preko spleta. Moji najljubši sta Taca Muca in Muca Copatarica

Obiskujem drugi razred osnovne šole. V šoli nimamo kuhinje, sami si prinesemo svojo hrano, vsak svoj »lunch box«, ki mora vsebovati sadje, zelenjavo, meso, kruh, mleko, jogurt. Sladkarije lahko prinesemo samo ob petkih. 

Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv
Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv

Vsi otroci moramo biti v uniformah. Fantje v hlačah, srajcah in puloverjih, punce pa v krilih ali hlačah, žabicah, srajčkah in puloverjih ali jopicah. Nekatere šole zahtevajo obvezno nošenje kravat, druge ne.

Ta sistem uniform mi je res všeč, saj tako med otroki ni razlik, ni rivalstva in dokazovanja, kdo ima boljše hlače, kdo nosi oblačila znanih blagovnih znamk. Tega tu NI!! 

Vsako jutro pred začetkom pouka imamo molitev, prav tako pred kosilom in pred koncem pouka.

Vsi učenci imamo izredno velik »respect«, spoštovanje do učiteljev in starejših. In za vsa vprašanja moramo uporabiti besedo »please!«, prosim. Učitelje in ravnateljico moramo naslavljati gospa ali gospod in ne smemo segati v besedo. 

Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv
Lana Gerin. Vir: Osebni arhiv

Vse mora biti po pravilih, odstopanj ni, grdega vedenja ni in ga ne sme biti. Tu so otroci vseh kultur in narodnosti, verske nestrpnosti nisem doživela. 

Edino kar tu zelo pogrešam, so športne aktivnosti. Teh je žal izredno malo. Upam, da se v bližnji prihodnosti na to temo kaj spremeni. 

No, sedaj pa smo zaradi koronavirusa do 29. marca obtičali doma, kar nas je vse zelo razžalostilo. Doma nam je dolgčas, sicer imamo domače naloge, pa vendar pogrešamo drug drugega, druženje, igro in učenje v šoli. Letos nam je odpadel najlepši irski praznik St. Patrick day, ki je bil 17. marca, a o tem več prihodnjič.

V teh dneh epidemije mi družbo dela moja muca Ginger.

Ostanite zdravi in varni ter upoštevajte navodila zdravnikov, umivajte si roke in ostanite doma, da čim prej in s skupnimi močmi premagamo ta virus.

Toliko za zdaj, vam še pišem. Pozdravček z Irske.

Lana Gerin, 8 let, Bandon, Irska

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
18°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa