Časoris
Podprite Časoris

Tudi med počitnicami se lahko družimo, kaj novega izvemo in pilimo znanje slovenščine

Na III. osnovno šolo Celje so se nekatere učenke in učenci vrnili teden dni pred začetkom šole. In to z navdušenjem!

Saj ni res? Pa je!

Čeprav jim je bilo na počitnicah lepo, so proti koncu že začeli pogrešati sošolce. Poleg tega so jim na šoli pripravili zares zanimiv teden počitniških dejavnosti, na katerih so združili koristno z zabavnim. Otroci priseljencev so vsak dan uživali v novi dogodivščini, hkrati pa spoznavali mesto, v katerem živijo, in pilili svoje znanje slovenščine.

Zadnji teden avgusta se je pod vodstvom učiteljice in multiplikatorke programa SIMS Mateje Lugarič družilo 12 otrok tujcev iz Kosova in Bosne in Hercegovine. Pri znanju slovenščine pomaga, če se je ne učijo samo v šolskih klopeh, ampak tudi v telovadnici, na igrišču, pa tudi izven šole. »Na ta način se lahko prek doživetja preizkusijo v vsakdanjih situacijah,« pojasnjuje Mateja Lugarič.

MAteja Lugarič. Foto: Anže Sobočan
Mateja Lugarič. Foto: Anže Sobočan

Na III. osnovni šoli Celje so že četrto leto zapored organizirali prostočasne dejavnosti za učence priseljence, in to v dveh terminih: takoj po koncu šole, konec junija ali v začetku julija in konec avgusta.

»Poletje je zelo lep in prijeten čas, še posebej za otroke, ker se lahko takrat sprostijo, zaživijo in so skupaj s prijatelji,« meni Aleksander Verstovšek, ravnatelj III. osnovne šole Celje.

Aktivnosti so pestre in raznolike, od ogledov in sprehodov do različnih delavnic (npr. kuharskih, ustvarjalnih, literarnih). Otrokom tako ponujajo priložnost, da usmerjeno preživijo svoj čas in pridobijo tudi nova znanja in veščine.

Počitniške aktivnosti so lahko zabavne in poučne. Foto: Anže Sobočan
Počitniške aktivnosti so lahko zabavne in poučne. Foto: Anže Sobočan

Delavnice in aktivnosti potekajo na različnih lokacijah, tudi izven šole, otroci pa prek različnih doživetij med drugim izpopolnjujejo tudi svoje znanje slovenščine.

Počitniške aktivnosti so priložnost, da se seznanijo s kulturnimi in naravnimi znamenitostmi ter se lotijo tudi novih izzivov. Letos so med prvimi obiskali Tehnopark Celje, kjer so preizkusili virtualna očala, in stopili tja, kamor si morda sicer ne bi upali ali ne bi dobili priložnosti.

Otrokom so prostočasne aktivnosti všeč, saj jim takrat ni dolgčas, ob njih se zabavajo in družijo z vrstniki in vrstnicami.

V Tehnoparku. Foto: Anže Sobočan
V Tehnoparku. Foto: Anže Sobočan

Na III. osnovni šoli Celje se v času prostočasnih aktivnosti igrajo tudi tombolo z igrami.

Kako? Z otroki se pogovorijo, kako preživljajo prosti čas s prijatelji. Z lista z igrami preberejo oziroma si pogledajo aktivnosti oziroma igre. Otroci z barvico obkrožijo npr. 8 iger, ki jih poznajo. Učitelj nato žreba igre, učenci pa izžrebano igro, ki so jo prej obkrožili, tudi pobarvajo. Zmaga tisti, ki ima prvi pobarvane vse obkrožene igre.

V skupini lahko otroci predstavijo in preizkusijo še kakšno igro, ki je drugi ne poznajo.

***

Prispevke v seriji Za medkulturno sobivanje pripravljamo v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Izzivi medkulturnega sobivanja

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.