Časoris

Tudi punce znajo teči. In fantje imajo lahko dolge lase.

Kosta Ražman, učenec 4. b OŠ Hinka Smrekarja v Ljubljani, je star 9 let.

Spolnih stereotipov še ni izkusil na svoji koži, a ve, da obstajajo. Med drugim zato, ker je slišal, kako so sošolki Lori nekateri govorili, da je čudna s kratkimi lasmi.

»Ne vem, kako se je ob tem počutila, vem pa, da meni ne bi bilo všeč, če bi mi kdo govoril, da sem čuden z dolgimi lasmi. Če si svoboden, lahko delaš, kar hočeš. Meni recimo paše, da imam dolge lase,« pravi Kost. Sam ima zdaj sicer kratke lase, ker bi mu bilo z daljšimi hitro prevroče, obenem pa krajše lase lažje posuši.

S spolnimi stereotipi se je seznanil pri pouku. A še preden je izvedel, da se takšnemu razmišljanju reče spolni stereotip, je slišal, na primer, da ženske veljajo za šibkejše od moških.

»To ni res!«

Ali pa, da ženske ne znajo brati zemljevidov.

»Tudi to ni res! «

Slišal je tudi za stereotipe, ki se nanašajo na moške. Na primer, da moški niso tako sposobni za gospodinjstvo kot ženske. Pa tudi, da so debeli moški neumni. »No, mogoče to ni ravno stereotip, ampak je predsodek,« pravi Kosta.

Kaj bi naredil, če bi kdo rekel, da so dolgi lasje za punce?

»Rekel bi mu, nehaj tako stereotipno razmišljat. Ali pa, recimo, zakaj imaš ti kratke lase? Potem bi bilo odvisno, kaj bi on odgovoril. Če bi mi rekel, zato, ker mi je to všeč, bi jaz rekel, meni pa je všeč, da imam dolge lase.«

Ali je besedna zveza spolni stereotip težka? Jo otroci sploh razumejo?

»Mogoče je za koga težka, zame ni. Prav je, da se o teh stvareh učimo, da vemo, da tako ravnanje ni dobro. Potem morda ne bomo stereotipno razmišljali in drugi ne bodo žrtve stereotipov zaradi nas. Če bi bili, bi bili žalostni ali prizadeti, odvisno od osebe in od stereotipa.«

Kaj pa sploh pomeni stereotipno razmišljanje?

»Da si o nekomu nekaj misliš, pa to velikokrat ni res. Ko se v šoli gremo neko ekipno igro, fantje proti puncam, fantje recimo velikokrat rečejo, da so boljši od punc, da so punce slabše in da bomo fantje itak zmagali. Fantje se po mojem ob tem počutijo kot carji. Ne vem, kako se počutijo punce, ampak če bi bil jaz punca, bi se še posebej potrudil, da bi pokazal, da to ni res.«

Učenci 4. b so si ogledali tudi film, v katerem starejši najstniki prikazujejo, kako naj bi po njihovem tekla dekleta.

Morda najbolj vznemirljiv odlomek filma prikazuje fanta, ki na vprašanje, ali tudi njegova sestra teče tako, kot je pokazal, odvrne: »Tako tečejo druga dekleta, moja sestra pa ne.«

Je fant s svojim prikazovanjem, kako tečejo dekleta, užalil svojo sestro?

Ne, seveda ne, zatrdi fant.

Kaj pa druga dekleta? Ne, ja, mogoče!

Šestnajstletnice so ob navodilu teci kot dekle neusklajeno mahale z rokami. Toda mlada dekleta so ob istem navodilu pokazala, da tečejo enako kot fantje, če ne še bolje, lepše in odločneje.

Samozavest deklet med puberteto upade. Tudi zaradi razmišljanja, da so ženske šibke in nemočne, ki ga je že slišal tudi Kosta, in zaradi zaničevanja, ki se skriva v izrazu »kot dekle«.

Kdaj je izraz »kot dekle« postal žaljivka?

Vsako dekle je od nekoga hči, morda od nekoga sestra, in nekoč bo od nekoga mati ali žena.

Deklice v filmu so odločne in samozavestne, prijazne in sočutne, tople in razumevajoče, tako kot deklice v 4. b.

So dekleta in počnejo stvari kot dekleta, ker so dekleta. Ponosno. Odločno. Samozavestno. Sproščeno.

 

Slovarček

Predsodki so neupravičena, nepreverjena, neargumentirana stališča in sodbe; spremljajo jih močna čustva, kar za stereotipe ne velja.

 

Za razmislek

  1. Ko so šestnajstletnicam rekli, naj tečejo kot dekleta, so šaljivo mahedrale z rokami, ko pa so to rekli mlajšim deklicam, so tekle resno in na vso moč. Zakaj?
  2. Na kaj pomisliš ob izrazu kot dekle?
  3. Na kaj pomisliš ob izrazu kot fant?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.