Časoris

Tudi punce ne marajo brisati table

Kaj je »babje delo«?

Vsako delo je dostojno in lahko ga opravljajo moški ali ženske. Kljub temu pa še danes velja, da je nekaj »babje delo«.

Meghan Markle, mlada nevesta britanskega princa Harryja, je kot enajstletnica slišala sošolca, ki sta dejala, da ženske sodijo v kuhinjo.

Na televiziji so namreč prav tedaj predvajali oglas za pomivalno sredstvo, ki je sporočal, da se ženske po vsej Ameriki bojujejo z mastno posodo.

To je enajstletno deklico tako razjezilo, da je pisala oglaševalcu – podjetju Procter & Gamble, ki je potem oglas res spremenilo. Namesto žensk so se z umazano posodo spopadali ljudje.

Sedmošolke Osnovne šole Karla Destovnika – Kajuha Šoštanj so le malo starejše, kot je bila tedaj Meghan Markle. Tudi one so se zoperstavile spolnim stereotipom v razredu, in sicer tako, da so prvič jasno in glasno o njih spregovorile. Doslej so o njih molčale in jih ignorirale, saj se niso želele prepirati.

Spominjajo se, da so se že pred nekaj leti pri pouku učile o stereotipih. Natančna definicija, kaj so spolni stereotipi, je v tem času zbledela iz spomina. A ko so se ti pojavili v razredu, so jih dekleta znala prepoznati.

Z učiteljico Tjašo Hudarin so začele raziskovati spolne stereotipe in iskati informacije o njih. Na portalu YouTube so naletele na video, ki je del kampanje #LikeAGirl (#KotDekle). Nato so se začele pogovarjati. Se kaj podobnega dogaja tudi njim? Njihovim mamam? Babicam?

»To so vsakdanje teme, o katerih pa se sploh ne pogovarjamo,« pravi Tjaša Hudarin. »Začele smo se spraševati, ali je tudi v našem prostoru tako, kot prikazuje filmček. In dekleta so prišla na plan s svojimi primeri.«

Dekleta pripovedujejo, da so v zadnjem času v njihovem razredu najbolj prisotni stereotipi o »babjem delu«.

Nekateri fantje namreč na podlagi posameznikovega spola sklepajo, kaj je njegovo delo.

V 7. razredu v Šoštanju so tako nekateri fantje prepričani, da med opravila za ženske (dekleta) sodi brisanje table ali pulta. Še več: verjamejo, da moškim (fantom) table ali pulta sploh ni treba brisati.

Če jih učitelj pokliče, naj pobrišejo tablo ali pult, odvrnejo, da tega ne bodo storili, saj »to je babje delo«. Naposled mora tablo ali pult res pobrisati dekle, saj učitelj nazadnje prosi eno od njih, naj to stori.

Fantje v razredu tudi pričakujejo, da bodo dekleta bolj pridna, kot so sami. Prepričani so, da njim ni treba upoštevati navodil in si zapisovati učiteljevih besed.

Mladim Šoštanjčankam se to ne zdi prav. Prepričane so, da so dekleta enako sposobna kot fantje in obratno.

Verjamejo, da tudi fantje zmorejo dobro pobrisati tablo ali pult. In da so lahko tudi fantje pridni.

Želijo si, da bi učitelji od vseh učencev – ne glede na spol – bolj odločno zahtevali, da sodelujejo pri vseh opravilih.

Nenazadnje tudi one ne marajo brisati table. In veselijo jih dejavnosti, ki naj bi bile značilne za moške (fante).

Nekatere med njimi rade igrajo nogomet, a jih fantje le redko povabijo na igrišče. Včasih jih celo zafrkavajo, da ta šport ni za dekleta in da ga ne smejo igrati.

Celo doma starši od nekaterih pričakujejo, da zato, ker so dekleta, ne bodo igrala nogometa in da bodo namesto tega pomivala posodo.

Dekleta se ob tem počutijo neprijetno.

»Hočem biti enakovredna s fanti in nočem, da me zaničujejo zato, ker sem punca,« je poudarila Nika Bricman.

 

Slovarček

Kampanja je organizirana, široko zasnovana dejavnost z določenim ciljem.

 

Za razmislek

  1. Zakaj nekateri sklepajo, da so gospodinjska opravila naloga žensk?
  2. Ali obstaja delo, ki ga dekleta ali ženske ne morejo opravljati?
  3. Kaj bi bilo treba storiti, da fantje v razredu ne bi več ravnali na podlagi spolnih stereotipov?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.