Časoris

Tudi punce imajo lahko kratke lase!

Lora Bah hodi v 4. b razred Osnovne šole Hinka Smrekarja v Ljubljani.

Zelo dobro ve, da je zelo pametna oseba lahko ženska. Zato ni dolgo razmišljala, kdo je zelo pametna oseba, o kateri jih je med poukom spraševal učitelj.

Ta jih je o spolu zelo pametne osebe povprašal, ker je v Časorisu prebral novico o podobnem poskusu v Ameriki. Raziskovalci so skupini otrok prebrali zgodbo o zelo zelo pametni osebi. Nato so jih prosili, da povedo, katerega spola je ta oseba. Večina dečkov je rekla, da je moški. Le približno polovica deklic je menila, da je ženska.

V 4. b razredu je veliko dečkov in deklic dejalo, da je bila zelo pametna oseba, o kateri jih je spraševal učitelj, ženska.

In Lora je celo vedela, katera zgodovinska oseba je to bila. Marija Terezija je v naših krajih poskrbela za obvezno šolanje otrok in uvedla vojsko, da se je država lahko branila.

»Enkrat sem zvečer v postelji vprašala, mami, zakaj moramo hoditi v šolo. Pa je mami rekla, da zaradi Marije Terezije, ki je naredila veliko dobrih in pomembnih stvari.«

Da so zelo zelo pametne osebe moškega spola, je torej spolni stereotip, ki ne drži.

Lora Bah. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Lora Bah. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Lora Bah zelo dobro ve tudi, kaj so spolni stereotipi in da lahko prizadenejo. Ima namreč čisto kratke lase.

»Spolni stereotip pomeni, da nekomu pripisuješ eno stvar, a se prej o njej ne pozanimaš,« pravi.

Spolni in drugi stereotipi so globoko zakoreninjeni in prisotni tudi med otroki.

»Enkrat sem bila priča, ko so prvošolki, ki je bila črnka, drugi prvčki rekli, naj gre nazaj v Afriko, ker pri nas ni dobrodošla. A tudi jaz sem enemu fantku v vrtcu rekla, da barbika ni za fante. Hotel si jo je sposoditi, ko sem jo prinesla s seboj, pa sem mu zabrusila, ti si fant. S tem se ne moreš igrati, ker si fant, pa še moja je. Najdi si nekaj, kar je za fante. To je za punce.«

Spolni stereotipi. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Spolni stereotipi. Foto: Sonja Merljak/Časoris

V osnovni šoli je potem nekaj podobnega doživela tudi sama.

»Ko sem prišla v šolo z novo frizuro, je veliko otrok govorilo, da zgledam kot fant. Eni so celo rekli, da imamo novega sošolca. Jaz pa sem samo zavila z očmi.«

Ko je prišla domov, je očetu povedala, kaj so ji rekli, pa ji je odgovoril, da so ji samo zavistni, ker ima fajn frizuro. Mama pa ji je svetovala, naj se obrne stran, ko ji kdo kaj takega reče.

»Če ti nekdo nekaj takega reče, te kar zaboli pri srcu. Začne se ti dozdevati, da nisi sprejet, da nisi del te družbe, da si brezvezen in da je nekaj zelo zelo zelo močno narobe.«

Takrat ji je bilo zelo hudo, saj je bilo takšnih pripomb veliko.

»Zdaj jih je na srečo vse manj!«

Lora pravi, da ji je danes žal, da je fantku Davidu zabrusila, naj si poišče igračo za fante, a takrat še ni vedela, da se vsi lahko igrajo z vsem, niti kaj so spolni stereotipi in kako lahko zabolijo.

»Ampak takrat sem bila stara komaj štiri leta.«

In zakaj se je odločila, da bo kratkolaska?

Kratki lasje so praktični iz več razlogov: zaradi uši in zaradi tega, ker je dekletom, ki imajo dolge lase, lahko včasih zelo vroče. Pa tudi zato, »ker se mi ni dalo česat in lase spenjat v čop. Pa enkrat sem v modni reviji, ki sem jo našla med starim papirjem, videla, kako lepa je bila manekenka s kratko frizuro.«

 

Slovarček

Spolni stereotip so značilnosti, ki jih moškim in ženskam pripisujemo na podlagi spola. V resničnem življenju vsi moški in vse ženske temu ne ustrezajo.

 

Za razmislek

  1. Se ti je že kdaj zgodilo, da te je nekdo po krivici umestil v predalček, v katerega ne sodiš?
  2. Kako si se počutila?
  3. Ali poznaš kakšen spolni stereotip?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.