fbpx
Časoris
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Izziv bi lahko bil tudi, da je treba razvajati starše. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Zakaj so starši včasih tečni?

Zunaj je lep dan. Ravnokar ste prišli iz šole. Poknete se pred računalnik, radi bi igrali igrice. Ker ste si po napornem osemurnem dnevu v šoli to vsekakor zaslužili. Ker si vsak človek zasluži počitek. V bistvu je to njegova pravica. 

Čez pet minut priletijo domov starši. Ki želijo, da naredite domačo nalogo. In pospravite sendvič z mize, čeprav jih prejšnje tri dni ni prav nič motil. Isti sendvič na isti mizi. Halo?!? In težijo, ker igrate igrice. In prav nič kul se jim ne zdi, če cel dan spite in si vrtate po nosu. In potem želijo, da greste ven, in potem jim ni prav, ko ste zunaj precej dolgo. In potem … in potem … in potem … 

Nekateri starši težijo na bolj prijazen način, v stilu: »Dragi ljubček, pupek, sonce moje, pospravi tisti sendviček na mizi …« Drugi vas vržejo iz stola. Težijo, v glavnem. Tako ali drugače. 

Torej, obstaja več razlogov, zakaj so starši tečni. Kako to vem? Ker sem tudi sama starš. Je pa res, da jaz nisem nikoli tečna. Nikoli. No, razen, če … 

Zakaj smo starši tečni?

  • Utrujeni smo. Ampak reeees utrujeni. Tako zelo utrujeni kot vi, kadar je na urniku 8 ur. 
  • Lačni smo. In lačni smo kar naprej.
  • Žejni smo. Ali pa še nismo spili kave.
  • Zaspani smo. Zeh. 
  • Nekaj nas boli. Križ ali kaj takšnega. Saj veste … smo pač že stari. 
  • Sami sebi danes nismo všeč. Jap, tudi starši imamo kdaj te težave. Lasje stojijo čudno (in sivo) ali pa jih zmanjkuje po hitrem postopku, hlače nam niso več prav … In pazite to: tudi odrasli imamo lahko mozolje!!! Zadnjič je mali fantič, s katerim sva veselo klepetala, ugotovil, da sigurno še nisem polnoletna, ker so mu povedali, da odrasli nimajo več mozoljev. Potem nisva več tako veselo klepetala. 
  • Ker se nam dejansko in čisto zares ne da cele dneve samo pospravljati. In kuhati. Še posebej tistih nekaj izjemnih primerkov, ki sploh ne marajo kuhanja. Jap, tudi takšni odrasli obstajajo. Tudi takšne tršice. 
  • Ker bi se radi družili z vami. Tudi če ste že veliki in odrasli. 
  • Imamo svoje skrbi. Ne boste verjeli, ampak tudi odrasli imamo svoje življenje, ki včasih … globoko dihajte … izključuje vas. Hodimo v službe, skrbijo nas odrasle skrbi, imamo naloge – tako kot vi – in šefe – tako kot vi. In tudi če smo sami šefi, imamo velike skrbi. Jap, odrasle kar naprej kaj skrbi. 
  • Skrbi jih za vas in radi bi, da postanete najboljši vi, kot ste le lahko. 

Dobro. Kaj pa zdaj? 

Rešitev za prvih devet točk je preprosta.

Ko tečen starš pride domov, ga nežno povabite na udobno sedežno, postrezite mu z malinovcem in vašo specialiteto (špageti z omako bodo super), malo jih pohvalite in vsaj deset minut pokramljajte z njimi.

Potem pa jih pustite čisto pri miru, da malo počijejo. Pozor! Lahko, da jih bo vrglo na rit, prepričana pa sem, da bodo ob tem super srečni. In nič več tečni.  

Kaj pa zadnja točka?

Zadnja točka pa ni tako zelo preprosta.

Če hočete ali pa ne, bo starše celo življenje skrbelo za vas. In še, ko boste stari čez trideset let, vas bodo spraševali, če ste se opoldne skrili pred soncem in pojedli dovolj solatke.

Starši težimo, ker vas imamo radi (jap, vem, da se vam je pocedil sladkor iz računalnika).

In takrat, ko težimo, vas nimamo radi čisto nič manj. Želimo, da ste uspešni, da se boste v življenju znašli, da boste znali pospraviti tri dni star sendvič, da boste zdravi, predvsem pa, da boste postali luštni in prijazni ljudje. Zato vam kdaj kaj prepovemo, zato tečnarimo in zahtevamo od vas nemogoče. Kar se pogosto izkaže za zeloooo mogoče! 

Povem vam še eno skrivnost.

Včasih, ko smo tečni in cel dan bruhamo ogenj okoli sebe, nam je potem hudo. Četudi vemo, da smo storili prav in da je bilo za vas nujno, da smo tečno vztrajali pri neki stvari. Ko vi zaspite, je nam težko, da smo bili tako težki. Včasih ob tem celo malo zajočemo. Ker, kot sem že rekla …, vas imamo neskončno radi. 

Kaj torej lahko naredite v tem primeru?

Dokažite se! Dokažite, da ste luštni in prijazni ljudje.

Čim bolj se držite pravil, ki jih imate v družini, pomagajte staršem in jim sem in tja povejte, da jih imate radi.

In potem vam bodo pustili, da kdaj v miru igrate igrice ali prespite cel dan. In celo to, da boste mogoče lahko malo dlje zunaj. 

Na kratko: kot piše v učbeniku za gospodinjstvo, peti razred: Vsi družinski člani se morajo truditi, da je v družini prijetno vzdušje. Čisto vsi. 

In če je temu tako … postanejo starši malo manj tečni. 

Vaša (prav nič)tečna Tršica Nina 

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
33°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa