Časoris
Zakaj je TikTok kul? Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Zakaj je TikTok kul? In zakaj ni kul!

Dragi mulci,

poznate pesem Savage love? Znate mogoče celo zaplesati koreografijo na to pesem? Veste, kako izgleda izziv, ko vržeš čevelj v zrak in v tem, ko prileti nazaj, se spremenijo tvoja oblačila, frizura in mejkap?

Če vse to poznate, ste najverjetneje uporabnik TikToka.

Tudi sama kdaj pokukam nanj. Malo zaradi mojih mulcev, ki firbcajo po aplikaciji, malo zaradi mojih malih mulk, ki bodo verjetno enkrat v prihodnosti firbcale po takšnih stvareh, malo pa zaradi lastnega firbca. In čeprav imam ponavadi rada tisto, kar imate radi mulci, in se mi odrasle stvari zdijo rahlo dolgočasne …, tokrat priznam: Kot večina odraslih tudi jaz ne pokam od veselja ob misli, kaj vse mulci vidite med tiktokanjem.  

Vseeno pa sem se zeloooo potrudila in zbrala nekaj mojih pozitivnih in nekaj negativnih (no, teh je malo več) pogledov na TikTok. Zato, da boste aplikacijo malo bolj poznali in da boste postali uporabniki, ki jo uporabljajo z glavo. Ali pa je mogoče sploh ne boste uporabljali. Aplikacije, ne glave – to le uporabljajte čim večkrat.  

Zakaj je TikTok kul?

 • V času, ko se ljudje ne smemo preveč družiti, potovati, spoznavati nove ljudi, vsaj nekje vidimo, spoznamo kakšno živo dušo.
 • Lahko slediš nekomu, ki se spopada z enakimi težavami kot ti. In ko enkrat veš, da se težke, nerodne, neprijetne stvari dogajajo tudi drugim ljudem, ti je lažje.
 • Na TikToku so precej odprti do ljudi, ki imajo težave ali se spopadajo s težkimi trenutki v življenju …
 • Lahko se naučiš kakšno novo koreografijo.
 • V videih lahko pokažeš svoj talent (ples, petje, igra, slikanje …).
 • Srčki, komentarji te lahko podprejo, ti polepšajo dan, te vzpodbudijo, da nadaljuješ s svojimi aktivnostmi, talenti …
 • Lahko dobiš nove ideje – kako opremiti svojo sobo, presenetiti prijatelja, narediti sliko …

Zakaj TikTok ni kul?

 • Na TikToku skorajda ni cenzure. Skoraj vse je dovoljeno. Vsakdo lahko posname video in ga objavi. Preden TikTok zazna, da je vsebina povsem neprimerna za širšo množico, je lahko video že neštetokrat deljen in shranjen.
 • Včasih se pojavijo videi, ki prav zares niso za oči otroka ali mladostnika (niti za oči kakšne učiteljice, vam rečem!). Vaši možgani se še razvijajo in takšne vsebine lahko povzročijo veliko škodo, neprespane noči in zelo, zelo slabo počutje.
 • Nekateri komentarji na TikToku so tako nesramni in grozljivi, da človeka lahko prizadenejo v tisti del srca, ki se ne pozdravi tako zlahka. Včasih nikoli.    
 • Videi, ki jih posnamete, lahko vplivajo na vaša življenja. V njih lahko večkrat vidimo dekleta in fante, ki so pomanjkljivo oblečeni, zapeljivo se gibljejo, razkazujejo svoje telo. Na tak način je lahko pridobiti pozornost, a zapomnite si: Kar je enkrat na spletu, ZA VEDNO ostane na spletu. In kar je na spletu, lahko vidijo VSI. Tudi tvoja babi, učitelj, tvoj bodoči šef ali tvoja bodoča punca ali fant.   
 • Nekatere koreografije, gibi, izzivi …  niso za vsako oko. Res je, da takšni videi dobijo veliko všečkov, komentarjev, delitev, ampak pomisli … Bi ti bilo v redu, če bi sredi tvojega mesta na velikem panoju, okoli katerega bi stalo ogromno gledalcev, objavili tvoj wap ples?
 • Nekateri izzivi so lahko nevarni za tvoje zdravje, včasih tudi za življenje.
 • Varnost osebnih podatkov na TikToku je zelo vprašljiva.
 • Tako kot na drugih družabnih omrežjih te lahko tudi na TikToku prek zasebnih sporočil nadlegujejo neznanci in ljudje, ki ti ne želijo nič dobrega.
 • In tudi TikTok lahko vodi v odvisnost. Kako hitro mine čas, ko gledaš videe?

Narejen je tako, da na svojih straneh drži čim večje število uporabnikov – čim dlje časa. In čim dlje skrolaš po videih, ki so večinoma brez kakšne pametne vsebine (ne vsi!), tem bolj postajaš podoben robotu in vse bolj globlja in temna je luknja, v katero počasi toneš. Luknja, v kateri si čedalje bolj brez volje, utrujen in odtujen od drugih.

Zato pazi nase. Zavedaj se, da ti ni treba narediti, objaviti, posneti vsega, kar vidiš, in da vedno lahko rečeš NE! Pazi tudi na druge. In kadar boš s prijatelji, vedno izberi njih, ne TikToka. Ker je z njimi lahko življenje veliko bolj zabavno. Celo bolj kot v videih, ki jih gledaš na TikToku.

Mislim na vas,

Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.