Časoris
Gole fotke na spletu. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Težava s fanti

Tršica Nina, ki rada pametuje, je spet dobila pismo z vprašanji o golih fotkah na Snapchatu.

Pozdravljeni!

Sem dekle, ki je naredilo veliko napako. Potrebovala bi nasvet, ker takšnega pritiska ne zdržim več. Upam, da mi boste lahko pomagali, vesela bi bila odgovora.

Čisto sem obupana, slabo spim in težko se osredotočim na stvari okoli sebe. Sicer se trudim na vse možne načine, a mi enostavno ne gre.

Ko sem pred meseci začela hoditi na srednjo šolo, so bili tam seveda močni, pametni, zabavni fantje!

Potem pa se je zgodilo, da mi je bil en tako zelo všeč, da sem mu vse zaupala. Pa je prišlo do tega, da sem mu poslala preko snapchata nude in slike. Sicer nisem bila gola ter oblečena v spodnje perilo, a se je zgodilo, da je bila kakšna tudi brez. Tudi on je meni poslal svoje, samo da je on te moje slike shranil in jih začel kazati in dajati na splet. Ne bi ugotovila, če mi jih neka punca ne bi poslala in rekla, če sem to jaz. Tiste strani mi ni odprlo, da bi videla, ali so moje ali ne, zato sem zbrisala profil na snapchatu in tudi na fb ne obstajam več.

Ampak ne vem, kje so te slike, koliko ljudem jih je poslal. Strah me je, sem izgubljena, bojim se, da bi jih videli moji kolegi, znanci, družina … Ne vem, kako to preprečiti. Občasno pomislim, da bi bilo bolje, če bi se nekam pogreznila in me ne bi bilo.

Svoji materi sem sicer povedala. Rekla je, da nisem edina, ki se mi je to zgodilo, ampak strah dela svoje, kajne.

Prosila bi za pomoč, da si olajšam dušo!

Hvala

Lp

Dijakinja

Živjo,

najprej ti čestitam, da si povedala mami. Bravo! Prav si ravnala in zelo ponosna sem nate. S tem si naredila VELIK korak in prepričana sem, da ti je zaradi tega vsaj malo lažje. Kadar se zgodi kaj takšnega, se s tem ne smeš ukvarjati sama.

Če te kaj tolaži, se to dogaja zelo zelo pogosto. Veliko deklet in fantov je ta trenutek v tvoji koži. Pa še ena tolažba … poznam mladostnice, ki so se nekaj let nazaj tudi slikale gole, njihove slike so zaokrožile po šoli, pa danes živijo povsem normalno in se ne sekirajo preveč zaradi tega, kar se jim je zgodilo. Zaradi tega ni konec sveta, zapomni si to!

Sama bi ti svetovala, da se obrni na TOM telefon (116 111).

Lahko pokličeta skupaj z mamo. Tam so strokovnjaki, ki se vsak dan ukvarjajo s podobnimi primeri in ti bodo resnično znali svetovati, kaj storiti. Če je fant res pošiljal tvoje slike naokoli, je storil kaznivo dejanje. 

Razumem, da te je strah, ampak ni ti treba tako živeti, se umakniti iz spleta in od ljudi ter samo čakati, kje in kdaj se bo pojavila tvoja fotka.

Nekaj linkov ti je prilepila že naša urednica – če si jih prebrala, si lahko videla, da se je deklici zgodilo skoraj enako kot tebi in da obstajajo rešitve. Za vsak slučaj jih še enkrat navajam:

Gole fotke na Snapchatu

Otroci in zlorabe na spletu

Top 10 stvari o golih fotkah, ki jih moraš vedeti, da ti ne bo kdaj žal

Priporočam ti Google Alert. Ko se prijaviš, te ta obvesti, če se kje na spletu pojavi tvoje ime. Vsebino lahko potem prijaviš na Spletno oko.

Tam naj bi reagirali zelo hitro, prijavo pregledajo, poiščejo lokacijo storilca ter ga prijavijo na policijo. Na njihovi strani lahko prebereš tudi več o tem, kako delujejo.

Vsekakor pa pokliči na TOM telefon. Naj ti ne bo nič nerodno. Prepričana sem, da ti bo lažje po pogovoru in nasvetu nekoga, ki se na takšne stvari res spozna.

Držim pesti, da se vse razplete brez večjih težav!

Pa javi se kaj!

Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.