Časoris
Nepopoln videza. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Popolni nepopolneži

Ko sem bila stara dvanajst let, sem si zlomila nos.

Pri skoku v daljino sem namesto na nogah pristala na nosu. Očividci so povedali, da je bil skok videti skrajno eleganten. Bum!

Spomnim se, kako so okoli mene stali sošolci in me zelo uspešno bodrili z besedami »Nina, luknjo imaš sredi nosa!«, eden pa je skoraj bolj potreboval zdravniško pomoč kot jaz.

Zelo spodbudno, torej. In to še preden sem se pogledala v zrcalo. Lepega manekenskega nosu torej ni bilo več, tam pa je za vedno ostala malo potlačena kumara.

Po tistem travmatičnem dogodku se je moje življenje nekaj časa delilo na »pred lepim nosom« in »po lepem nosu«.

Včasih sem občudovala slike, ko je bilo življenje še lepo in nos ravno prav kriv.

Ljubosumna sem bila na igralke s krasnimi nosovi (tako kot takrat, ko se ostrižeš, pa ti je malo žal in potem opaziš okoli sebe same krasne dolgolaske).

Sama sebe sem klicala Nina Nos (po Petru Nosu), se hecala, da v sobo najprej pride nos in potem jaz, in si želela čas zavrteti nazaj.

Popolna tragedija, vam rečem. In kar naprej se mi je dogajalo, da sem se kam zabijala s tem nesrečnim nosom. Enkrat se mi je celo zgodilo, da sem podrsala z nosom po dnu bazena. Tako, da sem imela na krivini še krasto. Elegantno. In izvolite, lahko se glasno nasmejete.

Počasi pa je moja speštana kumara postala del mene. Počasi se mi nos ni zdel več tako zelo grozen. Sama sebe sem prepričala, da si veliko bolj kul in poseben, če nisi najbolj simetričen in popoln. In speštana kumara je postala sprejemljivo kul kumara.

V bistvu sem kmalu na svoj nos pozabila. Prišle so druge stvari, ki so postale veliko bolj pomembne.

Zadnjič pa sem v svojem mestu opazila dekle s precej velikim nosom. In se spomnila nase. Revica se mi je malo zasmilila…

… dokler ni z menoj spregovorila.

Prisežem, da je v tistem trenutku njen nos izginil. Tam so se pojavile sijoče, iskrive oči, prekrasni lasje in nasmeh, da te kap.

In sredi vsega tega je stal popoln nos. Ona je bila popolna. Prijazna, prijetna, iskrena, polna veselja in energije.

Sledi stavek, ki je najbrž visoko na lestvici najbolj uporabljenih klišejev na svetu. In vem, da je včasih zelo težko verjeti v to, ampak je čista resnica!

Torej: Res ni pomembno, kako si videti in kaj vse je narobe na tvojem telesu. Pomembno je samo, kakšen si v srcu, pa če se to sliši tako obrabljeno kot takrat, ko vam mame stotič rečejo, da se toplo oblecite za ven. Tvoja energija je tista, ki te naredi lepega. Ne glede na to, kaj vse ti fali.

Tvoja energija je tista, ki nepopoln nos spremeni v popolnega.

Pozdravčke pošiljam vsem nepopolnežem.

Vaša nepopolna Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.