Časoris
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Odrasli so malo pozabili, da so tudi sami bili mulci

Dragi moji mulci,

kolikokrat ste že slišali kakšnega od odraslih, ki se je pritoževal nad mladino?

»Z današnjo mularijo ni nič. Kakšne hlače so to? In ta razvlečena majica? In, o boh, kaj je s to frizuro? Sredi zime kažejo gležnje. Vsi so odvisni od svojih mamic, brez njih nič ne znajo. Še na faks hodijo z njimi. Ves čas so na telefonih! Poznajo svoje pravice, odgovornosti pa ne. Kaj bo s tem svetom?«

Vam je znano?

Naj vam povem, da je povsem isto stvar doživljala tudi moja generacija. Ko sem bila jaz mulka, so bili moderni skejterji. Skejterji, ki so nosili hlače pri kolenih. Dobesedno. Dejansko jim je iz hlač molelo vsaj pol boksaric (pol riti, torej).

Nosili smo skuštrane frizure, si lase barvali na roza in modro, starše pa smo razveseljevali s pirsingi v nosu, bradi in obrveh. In da ne pozabim kavbojk, ki so morale biti tako dolge, da si hodil po njih. To pomeni, da so bile ob robovih prečudovito natrgane in so cvetele v vsem svojem sijaju.

Lahko si torej predstavljate, kako so na nas gledali starejši, ki so bili navajeni uglajenih oblek, hlač na rob in kostumov.

»Z današnjo mularijo ni nič. Kje ima ta mulc hlače? In boh, kakšna frizura! Sami huligani … Le kaj bo s svetom?«

Menda se tako odraslo nerganje prenaša iz roda v rod. Nekje sem prebrala, da so se že v antični Grčiji bali, kaj se bo zgodilo s svetom, ker prihajajo generacije, ki bodo povzročile, da nam bo nebo padlo na glavo.

Zato si ne jemljite preveč k srcu, ko odrasli malo ponergajo. Včasih se zdi, da so samo malo pozabili, da so bili tudi sami mulci, ki se jim je mudilo živet in doživet sto stvari. Tiho se nasmejte in dokažite, kako se motijo.

Ko mene povprašajo, kaj menim o generacijah, ki prihajajo, se pravi, o generaciji, ki ta trenutek odrašča, se pravi – o vas, jim povem takole:

Današnji mulci ste krasni mulci. Ste inovativni, ustvarjalni, radovedni. Zanima vas sto stvari.

Od nas se razlikujete po tem, da ste odraščali s tehnologijo. In to obvladate. Veliko vas je, ki ste telefon pri petih letih bolje obvladali kot odrasli pri šestdesetih. Zelo hitro sprejmete napredek in nove stvari. Starejše generacije imamo včasih problem že, če nam kdo zamenja daljinec. Poznam eno tršico, ki je bila totalno navdušena, ko se je en dan lahko kar pogovarjala z njim.
 
Informacije poiščete v sekundi. Zelo hitro se učite. Nekatere raziskave pravijo, da ste celo bolj inteligentni kot prejšnje generacije. Lahko počnete več stvari hkrati, je pa res, da vam hitro kaj odvrne pozornost.

Vem, da znate biti zelo samostojni, če vam le dovolimo.

Je pa res, da se malo manj družite, kot smo se mi. Vsaj v živo.

Ste pogumni.

Najbolj pa mi je všeč, ker ste bolj odprti in lažje sprejemate raznolikost ljudi.

Zato, moji dragi mulci, ko vam bo kdo od odraslik rekel, da z vašo frizuro nikoli ne boste dobili službe …

Verjemite vase. Jaz verjamem v vas. V bistvu verjamem, da boste ravno vi tisti mulci, ki boste svet naredili lepši, kot so ga generacije pred vami. Kar dokažite jim.

In ko bo naslednjič kdo od odraslih komentiral, da … se spomnite na to, da boste enkrat tudi vi stari in da bo generacija za vami naredila, da nam bo nebo padlo na glavo.

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
21°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa