fbpx
Časoris
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Mulci so prijazni in kul! Odrasli – bodite kot mulci

Moji dragi mulci,

tokrat vas bom pohvalila. Pa ne enkrat. Stokrat, če bo treba! Ker ste včasih veliko boljši od odraslih. In večji. In bolj odrasli. 

Vas zanima, od kje ta izbruh ljubezni in ponosa?

Torej … Veste, kako imajo nekateri odrasli vedno tooooooooooliko za povedati na temo otroci in družbena omrežja (in največkrat ne prav lepih).

No, potem pa se zgodi, da se na teh istih družbenih omrežjih pojavi »vroča« slovenska novica. Uuuuuu! In kaj naredijo nekateri odrasli? Vse slabe stvari, ki so se jim zgodile, zlijejo v eno zgodbo, v enega človeka, v en grozen, strašen komentar. Ali tri, ali pet. 

Sama na družbenih omrežjih še nisem zasledila, da bi kdo od vas, dragi mulci, javno žalil, pisal grdo ali se na vse pretege izživljal nad aktualnimi novicami in nad ljudmi – znanimi in neznanimi. 

Nisem! 

In ja, vem, da živimo v svobodni deželi, da ima vsak pravico povedati svoje mnenje in da se o stvareh moramo pogovarjati, pa vendar je prav, da to naredimo na nek spoštljiv način. Vse je lepše, če smo prijazni, kajne? 

Nekega deževnega dne sem preletela vseh 500 grdih zapisov na odmevno novico, pa med njimi nisem našla niti enega jeznega mladostnika (razen če se je skrival med lažnimi profili). 

Spraševala sem se, kaj se dogaja. Je to zato, ker ne berete aktualnih novic, vam je zanje vseeno, se vam ne da komentirati, se bojite napisati, kar mislite, ali pa ste do družbenih omrežij enostavno bolj razumni kot odrasli (in upam, da kak jezen odrasel ne bere tega)?  

Pa sem povprašala nekaj mulcev. In vsi so rekli podobno: »Itak, da se pogovarjamo o novicah, saj ne živimo za luno, halo. In tudi zanimajo nas. Pa ne boš verjela … tudi svoja mnenja imamo. Včasih se skregamo. Ampak, da bi pa komentirali po fejsu ali kjerkoli drugje, to pa ne. Tega mulci pač ne počnemo.« Po tem še vedno nisem točno izvedela zakaj je tako, ampak kakršenkoli je že razlog, sem vesela, da ga imate. 

Priznam, da sem naivna, in priznam tudi to, da na mulce gledam kot na dobre male duše. Vseeno pa vem, da obstaja spletno nasilje tudi med vami. Najbrž bolj skrito. Da tega ni malo. Ampak to je že druga zgodba, ki se je bom najbrž lotila že kmalu (takrat vas pa ne bom tako zelo hvalila).

No, danes vas pa bom. 

Ker sem vesela, da prihajajo generacije, ki ne bodo linčale vsakega, ki naredi napako. Ker se vam zdi butasto pisati butaste komentarje. Ker mulci to pač ne počnete. 

In zato ste mulci kul! 

Ostanite kul! 

Odrasli … vi pa bodite kot mulci!

Vaša Tršica Nina 

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa