fbpx
Časoris
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Mulci na počitnicah

Dragi mulci,

počitnice so tuuuuuu.

Stavim pa, da že mičkeno pogrešate šolo! In ne, ne želim dobiti ene po nosu. 

Vašo počitniško nalogo smo že podrobno obdelali. Glejte, da se je boste držali tudi letos.

Zelo vesela bom, če boste poročali, ali vam je uspela kakšna super naloga ali če ste naredili kakšno ekstra dobro delo. 

Vsi pa vemo, da je tudi starše potrebno med počitnicami izobraziti; da bodo bolje razumeli mulce in da bodo vedeli, kako se je treba obnašati. Ker je precej nerodno, če se starši ne znajo obnašati. In je potem mulcem nerodno zaradi njih. 

Torej, počitniške zdrahe od mulcev za starše.

 • Najprej razumite, da mulci potrebujemo (!) počitnice. Šest mesecev v kosu bi bilo krasno. Dvakrat letno … še boljše. 
 • Zavedamo se, da je tudi med počitnicami fino, da kaj preberemo. Ampak, če ste čisto iskreni, koliko pa vi zares preberete med počitnicami? Videli smo vas, kako čistite, se jezite, ker nihče drug ne čisti, tečete v trgovino, se vozite z avtom, šibate v službo, kuhate, likate, kosite … Kaj pa branje? 
 • Vemo, da se vam zdi fino, da imamo pospravljene sobe. Sumimo pa, da je razlika med tem, kaj vi razumete kot pospravljeno sobo in kaj mi. Za nas pospravljena soba pomeni, da naredimo pot od vrat do naše postelje. In računalnika. 
 • Pri pospravljanju se držimo mulčevskih pravil, ki gredo takole: 1 odstotek časa nameniš pospravljanju, 30 odstotkov pritoževanju, 69 odstotkov pa se igraš s stvarmi, ki si jih ravnokar našel.
 • In ko je soba enkrat pospravljena, si res obljubimo, da je nikoli, nikoli več ne bomo razmetali. Prisežemo. Le da na to čez pet minut pozabimo. 
 • Kalorije na počitnicah ne štejejo. Zato lahko sladoleda pojemo, kolikor hočemo.
 • Ves čas želite mir in tišino. Zakaj torej pridirkate v naše sobe in sumljivo gledate pet minut po tem, ko utihnemo?
 • Vemo, da 70 odstotkov svojega časa razmišljate, kdaj boste lahko šli spat. Zato kar pojdite. Uživajte. Nam pa pustite, da igramo igrice. Hvala. 
 • Tudi čas za spanje dojemamo drugače od vas. Za nas je to perfekten čas za vprašanja o svetu, pitje vode, za lulanje in obnavljanje dogodkov, ki so se zgodili pred petimi leti.
 • Počitnice in počitniški izleti so za nas zakon. Tudi takrat, ko vsaki dve sekundi vprašamo, če smo že tam. Tudi takrat, ko nas pritisne lulat, ravno ko speljemo. In tudi takrat, ko vi razmišljate, da bi obrnili avto in se vrnili domov.
 • Ko greste nakupovat in nas hočete vzeti s seboj, se spomnite, da je najboljši način nakupovanja z mulci to, da nas NE vzamete s seboj.

Predvsem pa vedite, da vas imamo radi, tudi kadar smo tečni, na smrt zdolgočaseni in rabimo malo miru. 

Dragi mulci. Želim vam, da se bodo starši znali obnašati med počitnicami. Da bodo kdaj pozabili, da so veliki, in bodo z vami počeli kaj, za kar mislijo, da so že prestari. Da se boste imeli lepo in da bo letošnje poletje res carsko!

Zdaj grem na sladoled. Ker kalorije ne štejejo. 

Vaša počitniška Tršica Nina Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Partly cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa