fbpx
Časoris
Mulci junaki. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Mulci junaki o pravi poti do kul lajfa

Dragi mulci, 

kako bi odgovorili na vprašanje: »Kako se pride do lepe ocene?« 

Lahko odgovorite tako: Treba se je učiti, v oceno vložiti svoj trud, mogoče o tem prebrati kakšno knjigo … Ocena je torej odvisna od tega, koliko učenec zna in koliko truda vloži v svoje znanje.  

Lahko pa odgovorite tudi takole: Med testom lahko plonkaš, prepisuješ od sošolca, se poskušaš prikupiti učitelju – z darili, s pohvalami, mogoče celo z denarjem … Ocena zdaj ni več čisto odvisna od znanja učenca, kajne?  

Kaj pa se vam zdi prav? Ja, saj vem, da se vsi strinjate, da poštenost. Ker Časoris berejo dobri in pošteni mulci, seveda. 😀

Kaj pa je lažje? A, tu se pa že razhajamo. Mogoče je lažje lagati, podkupovati ali oceno kar plačati. Ampak, a je lažje s tem tudi živeti? 

Resnica je, da se mnogi odločijo za drugo možnost. Mogoče s tem lahko celo mirno živijo. Mogoče se jim to zdi celo smešno ali kulsko. Kako pa to vpliva na vse druge? Je to pravično? Je to dobro za svet? 

Predstavljajte si, da dobro oceno v razredu dobi samo tisti učenec, ki ima vplivne starše, v resnici pa se ni prav nič učil in niti ne zna dobro snovi. 

Predstavljajte si, da se potegujete za službo, ki si jo želite, že odkar ste papcali dudo, imate diplomo, ogroooomno znanja in idej, dobi pa jo tipica, ki ima v tisti službi zaposlenega strica (do diplome pa ima še sto izpitov). 

Ali pa si predstavljajte, da si zlomite nos, operira pa vas zdravnik, ki je preplonkal operacijo zlomljenega nosu. In se po operaciji zbudite z ušesom – na mestu, kjer je bil prej nos.

Ali, da vam hladilnik popravi nekdo, ki je kupil svojo diplomo in imate po opravljenem delu namesto hladilnika v kuhinji kamin.

Takšne stvari se žal dogajajo, pa se ne bi smele. Prav je, da imamo vsi enake možnosti, da denar ne deli ugleda in moči in da je poštenost tista, ki bi morala vladati svetu. Tako bi bil svet neskončnoooooooooooooo lepši. 

Naši mulci so izbrali prvo možnost. Ker so res junaki. In ker verjamejo v ta svet.

Pri tem smo jih sto na uro podprli moj rokerski prijatelj Primož Jelševar, moja ljuba sodelavka, učiteljica glasbe Urška M. Luzar, kamermanka Metka Dolanc in Tršica Nina.

In tako je nastal tale spot. 

Ko boste letos pisali novoletne zaobljube (če niste nad njimi obupali ali pa menite, da je januarja za novoletne obljube pač že prepozno), kako boste fizično trenirali pet ur na dan, kako boste samo še brali, se učili, vadili jogo in bili pridni do konca svojih dni … Si ob tem zastavite še dva cilja. Malo manjša, a ogromna. Za katera vam obljubim, da vas bosta polepšala. Preprosto: Bodite prijazni in pošteni. Ker se tako srce poveča za tri številke. Vaša lepota pa tudi. 

Verjemite v ta svet

in v dobro v ljudeh. 

Verjemite v življenje, 

v junake in poštenje.

In ko pride težek dan,

izberite pravo stran,

izberite stvari, 

ki se s srcem jih dobi. 

Vse lepo vam želim, 

Tršica Nina

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa