Časoris
Knjiga Tožibaba. Ilustracija:Ilustracija: Urška Stropnik Šonc Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Muhica na zidu in Knjiga Tožibaba

Dragi moji mulci, 

kako bi opisali človeka na spodnji fotki? Kakšen se vam zdi takole na prvi pogled? Kakšno osebnost ima? Kakšne navade? Kaj rad počne? 

Biker Tomaž Jelen. Vir: Osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Ko sliko pokažem svojim mulcem, mi ponavadi odgovorijo nekako takole: Na sliki je bajker. Videti je precej nevaren. Sigurno dirka po cesti in ogroža druge ljudi. Motoristi slovijo po tem, da so nevarni, strašni, da jim je vseeno za vse. V bistvu so nekakšni gangsterji. Veliko se jih ukvarja tudi z drogo.  

Ali pa: Kul je. 

Kaj pa bi rekli, če bi tega istega motorista srečali na kakšen drug dan? Recimo na dan maškar? In bi bil videti takole: 

Nina Jelen za pusta. Vir: Osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Je še vedno videti nevaren? 

Tale strašni tip na sliki je namreč moj mož. Moj mož, ki ne divja kot nor po cesti, se ne ukvarja z drogo in ni nevaren. Ob njem so v veliki nevarnosti le tvoji bobniči. Pa še to samo kadar zaspi, ker smrči glasneje kot zbor vsaj dvajsetih medvedov. 

Je že tako, da je človeka zelo težko oceniti samo po videzu. Včasih se zgodi, da smo ljudje videti popolnoma drugačni, kot smo v resnici – tam v srcu. Včasih imajo tisti, ki so videti močni in pogumni, v resnici velike strahove. In ponoči spijo z medvedkom. Ja, tudi odrasli! Včasih pa so tisti, ki se nam zdijo šibki in nepomembni, v resnici veliki in pogumni junaki.

Ljudje se po navadi trudimo, da pustimo nek dober vtis. Da smo videti fajn. Da smo všečni. A kaj vse se skriva za vso to lepoto, ko smo enkrat sami? 

Predstavljaj si, da si majhna muhica in da lahko spremljaš ljudi, kamorkoli gredo. In da te ljudi vidiš tudi takrat, ko so sami. Ko jih nihče ne gleda. 

Takšne in podobne reči so se zgodile muhici v knjigi Knjiga Tožibaba.

Uf, kakšne skrivnosti bi odkril. Predvidevam, da veliko vrtanja po nosu in precej prdcev. 

Mogoče bi videl, da je tista lepa punca, ki je danes objavila svojo fotko na spletu in dobila miljavžent všečkov, v resnici ure in ure preživela pred ogledalom in razmišljala o tem, kako kriv nos ima. 

Mogoče bi videl, da sošolec, ki vse zastrahuje, ki se ga vsi bojijo, skriva pod majico modrice. Ker je bil doma tepen in kregan. 

Mogoče bi videl, kako tista tiha, neopazna sošolka v zavetju svoje sobe prepeva kot kakšna rock zvezda. 

Verjetno ima vsak kakšno skrivnost, ki se razvije v vsej svoji veličini, ko se skrije v svojo sobo. Jaz jih imam precej. Mož pravi, da sem zelo kreativna pri rezanju sira, napadu na čokolado, dremanju na kavču in pri odkrivanju predmetov, ki jih spremenim v mikrofon, da lahko pojem. Pa tudi strah me je kdaj. In kdaj pride dan, ko ne bi počela čisto nič. Nič. 

Nič ni hudega, če se trudimo biti všečni in če kakšne naše stvari malo olepšamo. Vse dokler ne postanemo nekaj, kar v resnici nismo. Ker verjetno potem nismo več srečni. 

Kaj pa ti? Kaj vse pa bi muhica odkrila pri tebi? 

Želim ti lepo mušje potovanje,

Tršica Nina 

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.