Časoris
Celotna družba nas prepričuje, da se nam življenje zgodi čez vikend. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Celotna družba nas prepričuje, da se nam življenje zgodi čez vikend. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Komaj čakam ponedeljek: nov teden, nov dan in nove priložnosti!

Dragi moji mulci,

a ste že kdaj opazili, kako ljudje častimo vikende?

»Dragi ljudje, je že mali četrtek, še malo zdržimo pa bo vikeeeeeeend!!!« se sliši od prijateljev, staršev, po radiu, televiziji, v vseh Netflixovih serijah, v videospotih, na TikToku in ob kakšnem težkem tednu tudi od učiteljev.

No ja, učitelji mogoče tega ne izrečejo na glas, se jim pa sem in tja kak dan ta misel podi po glavi. Recimo, ob ponedeljkih.

Celotna družba nas prepričuje, da se nam življenje zgodi čez vikend.

Da naj naredimo vse, kar je v naši moči, da se prebijemo čez ostale nesrečne dni v tednu, vikend pa bo poln eksplozij zabave, potovanj, nepozabnih trenutkov, ognjemetov in samih srečnih reči in ljudi.

Hoditi v šolo ni fajn, služba je bedna, šefi niso kul, stvari, ki jih počnemo ob šoli in službi, so bljak!

B. L. J. A. K.!

Ampak brez skrbi: vikend bo kmalu tu!

Bom kar priznala … Sama sem bolj španske sorte ljudi, to pomeni, da zjutraj rada dolgo spim in da je krasno, kadar imam popoldne čas še za siesto (beri: koma na kavču).

Zvečer pa oživim! Takrat bi vse! Napisala knjigo, zglancala okna, telovadila, predavala na vseh konferencah sveta, spisala vsaj tri projekte hkrati in zaspala takrat, ko je treba vstati.

Tako čudovit stil življenja torej zahteva jutranji spanec. Ki ga med tednom ni. Zato se od ponedeljka do petka zbujam v stilu gorskega dolgodlakega grizlija, ki so ga zbudili MED zimskim spanjem. Ne vem, če obstaja gorski dolgodlaki grizli, vendar pa sem prepričana, da sva si v tistem trenutku podobna. Vsaj v frizuro. In steklene oči.

Takrat torej jaz doživim tisto sveto misel, ki nam jo vsi vbijajo v glavo: Kdaaaaaaj bo sobota?

K sreči imam čudežno stvar, ki to misel premaga, in to jeeeee …

Čokolino! (Vem, da ste vsi pomislili na kavo, ampak ta je za odrasle ljudi.)

Torej, vem, da je vikend res lahko zabaven, čudovit in vse to. Da se takrat lahko malo umiri srce in tempo, da imamo takrat čas, da naredimo kaj, za kar je čez teden zmanjkalo energije, da so takrat zabave, da lahko odmislimo šolo in da (pazi, pomembno!) takrat lahko dolgo spimo.

Ampak, dragi moji mulci … A ni škoda, da bi v življenju od sedmih dni živeli samo za dva? Ostale dni pa bi se vlekli naokoli kot gorski dolgodlaki grizli pred spanjem! A ni škoda, da se ne bi imeli fino tudi med tednom, čeprav cela družba vpije, da je bljak?

Takole vam povem. Naše možgane je treba mičkeno obrniti na finto, pa svet postane drugačen. Pomislite, koliko čudovitih stvari se vam je zgodilo med tednom.

Takrat, ko se vam je nasmehnil sošolec, ko ste v šoli pripravili čudovit projekt, ko vam je končno uspel akord na kitari, ko vam je bila neka naloga tako v izziv, da ste cel dan razmišljali o njej, ko ste se na poti na trening hecali z atijem v avtu in zvečer pred spanjem dobili tisto lepo sporočilo.

Med tednom se naučimo nove reči, spoznamo nove ljudi, se zbližamo s sošolci, lahko smo ustvarjalni, športamo, lahko si privoščimo siesto.

Sto lepih reči se nam zgodi med tednom! Kakšni carji so tisti, ki se tega zavedajo! Kakšni carji so tisti, ki ne čakajo na vikend. Kakšni carji so tisti, ki živijo v stilu gorskega dolgodlakega grizlija po dobrem spancu, ko se že naje!

Takšni ljudje ne živijo za dva dneva.

Torej, ko si boste naslednjič rekli: »Še malo, pa bo vikend! Čisto malo še zdržim!«, poskusite z: »Danes bo super! Sigurno se bo zgodilo kaj lepega.«

Torej, dragi moji mulci, se vidimo! Na kak ponedeljek, ko je pred nami še vse: nov teden, nov dan in nove priložnosti!

Vaša Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednistvo@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.