Časoris
Zadnji šolski dan 2021/22. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Kako veš, da se bliža zadnji šolski dan?

1. Zvečer je fino, ker ste lahko doooolgo pokonci. Ob tem se delate, da ne slišite starša, ki se pregovarjata, da bi raje dvakrat odtekla maraton, kot spravila svojega mulca spat, medtem ko je zunaj še dan.

Starša sicer ne tečeta.

2. Zjutraj vas zbuja prekrasno žvrgolenje ptic in sončni žarki, ki vam nežno božajo obraz.  

In potenje.

In mama in ata, ki vpijeta, da je skrajni čas, da dvignete riti.   

3. Vaši šolski copati so postali precej zračni. Ampak ob koncu šolskega leta se res ne splača povedati staršem, da vam iz copat gleda prst ali dva.

Ali pa vseh pet.

4. Neka čudna stvar se je zgodila tudi z vašimi oblačili. V omari imate točno ene hlače in dve majici, ki sta vam še prav.

5. Točno to se je zgodilo tudi nekaterim učiteljem.

6. Poleg tega se je zgodila še ena čudna stvar z oblačili učiteljic. Kar naenkrat so odete v obleke vseh odtenkov, oblik, linij in vzorcev rož.  

7. Vsi odtenki, oblike, linije in vzorci rož rahlo zakrijejo videz učiteljev, ki so videti kot … no, kot učitelji ob koncu šolskega leta.

8. Tudi učiteljska omara je ob koncu šolskega leta videti kot … no, kot so videti vaše omarice ob koncu šolskega leta. Še dobro, da se zaprejo.

9. Za pospravljanje teh omaric nekateri potrebujete lopato.

Ali bager.

10. V vsaki omari in predalu v razredu so svinčniki, barvice, radirke …, ki niso od nikogar. Nikogar.

11. V razredu so res svinčniki, barvice, radirke in en kup izdelkov, ki niso od nikogar. Ni pa več risb in stvari po stenah. Zato je razred videti čisto čuden.

12. Na trenutke v razredu ali na hodnikih doživljate občutke rock koncerta. Rock koncerta v tistem trenutku, ko bobni, kitare in krik pevca izživijo vse, kar so hranili v sebi v dveh letih korone. 

13. Učitelji potrebujejo pet minut, deset globokih vzdihov, eno mantro in vsaj eno tablico čokolade iz skrivnega predala, preden se posedete in poslušate, kaj pametnega bodo povedali.   

14. Čeprav ste učitelje kdaj slišali, ko so tiho odštevali do počitnic (včasih malo bolj na glas), imajo sedaj rahlo solzne oči, ko se poslavljajo od vas. 

Pravijo, da sta za učitelje prvi in zadnji šolski dan najtežja in hkrati najlepša. Prvi dan spoznaš svoje mulce in razmišljaš, kaj vse boste doživeli skupaj, in malo te skrbi, če boš vse to zmogel. Na zadnji dan pa ponosno gledaš te mulce mulcaste, kako fajn ljudje so postali.

In res ste fajn! Zapomnite si to.

Dragi moji učitelji,

še malo, pa se bo po šoli zaslišalo vriskanje, po zraku pa bodo letele knjige. Svetujem vam le, da s tem počakate do tistega trenutka, ko bodo učenci zapustili šolo.

Dragi moji mulci,

počitnice so tu! Naj bodo sproščene, prijazne in polne lepih poti. Naredite kaj lepega, pazite drug na drugega in vedite, da je zaradi vas lahko svet lepši.

Rada vas imam,

Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednistvo@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share


Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.