Časoris
Kako ukrotiti učitelje? Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Kako ukrotiti svoje učitelje

V življenju boste srečali mnogo učiteljev.

Nekatere boste oboževali: ti vas bodo navdihnili, povzdignili, veliko naučili, mogoče bodo celo vplivali na to, kaj boste postali, usedli se bodo v vaša srca.

Druge boste želeli poslati iz razreda: ti vas bodo naučili, kako se postaviti zase, kako krotiti jezo, kako se dokazati ali kako sprejeti nekoga, ki vam gre na živce.

Naleteli boste tudi na dolgočasne, organizirane, zaskrbljene, materinske, hiperaktivne, z zdravjem obsedene učitelje in še mnoge, mnoge druge.

Mogoče vas bodo učili tudi taki učitelji, ki se jih kasneje sploh ne boste več spomnili.

Ljudje smo različni. In tako kot boste v življenju srečevali takšne in drugačne ljudi, takšne in drugačne prijatelje, sorodnike, šefe, tako boste srečali tudi takšne in drugačne učitelje. Ampak od vsakega se boste kaj naučili.

In še nekaj … Vsakega je mogoče ukrotiti. Nekatere malo bolj, nekatere malo manj. Ampak se da.

Torej, tatataaaaam …

Napotki, kako ukrotiti svojega učitelja

Ko prideš v šolo, ga pozdravi. Majhna stvar, ki pomeni ogromnoooooooo. Če se še malo nasmehneš, nas pa sploh vrže na rit.

Pokaj štose ob pravem času. Štosi so carski. In mnogi učitelji se radi kdaj pohecajo. Ampak pazi; ko učitelj razlaga o premikih tektonskih plošč, ne želi slišati: »Kaj reče ježek, ko se zaleti v kaktus?«

(Reče: »O, mamica!« Ampak tega nočem izvedeti, medtem ko uprizarjamo tektonske plošče, entuziastično maham z rokami, kažem videe in se trudim, da bi vaše glave to štekale!)

Sem in tja ga malo pohvali. Takrat, ko si zasluži. Ko se pri uri res potrudi. Ko vas kaj lepega nauči. Ko vas pohvali. Verjetno si tega ne predstavljate, ampak učenci ste malo naši. In o vas včasih razmišljamo cele dni. Za učitelja ni lepšega, kot če tudi učenci kdaj opazijo njegov trud in mu povedo ali napišejo kaj lepega.   

Delaj domačo nalogo. Ja, saj vem, da mislite, da vas hočem na finto in da vam to govorim zato, da jo boste delali. Ampak preprosta matematika pravi: brez domače naloge = siten učitelj in dolgo predavanje o tem, kako vam domača naloga koristi, da je ne delate zanj in …; z domačo nalogo = srečen učitelj, brez predavanja.

Bodi vljuden, učitelja spoštuj. Učitelj je vaš učitelj. Je nekdo, ki vas hoče nekaj naučiti, nekdo, ki vam hoče dobro, nekdo, ki vas ima rad. In ja, tudi učitelj je kdaj tečen. Tako kot vi. Ampak če učitelj spoštuje vas, tudi vi spoštujte učitelja.

Pogovarjaj se z učiteljem. Učitelji se radi pogovarjamo s svojimi učenci. Ker ste malo naši (in ja, vem, da sem to že povedala, in še stokrat bom). Radi poslušamo, kako razmišljate, kdaj ste srečni in kdaj ne. Zato se pogovarjajte z nami.

Če česa ne razumeš, mu povej. Najbolje, da takoj, ko se koleščki v glavi ustavijo. Včasih učenci tako zvito prepisujete od svojih sošolcev, da učitelji tega ne vidimo (kljub temu, da imamo šest oči na hrbtu!). In potem smo prepričani, da vse veste in razumete. Važni hodimo po zbornici in se hvalimo, kako naši učenci znajo vse za pet. Nakar ugotovimo, da si res zaslužite petice. Za prepisovanje.

Pomagaj sošolcem. Pri učenju, pri pospravljanju, pri pridobivanju prijateljev, v žalostnih dneh … Tako boste postali pravi junaki. Meni se zdi to veliko bolj pomembno kot najboljši uspeh.

Tako, dragi moji, boste odlično začeli svoje leto. Vse je lažje, če se razumete z učiteljem. Če mu zaupate, če ga spoštujete. In če boste vi spoštovali učitelja, bo tudi on spoštoval vas.

In veste kaj?

Učitelj bo ukročen.

Želim vam krasno novo šolsko leto.

Vaša Tršica Nina

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

2 komentarja

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.