Časoris
Starši

Kako ukrotiti svoje starše

Tršica Nina pametuje.

KAKO UKROTITI SVOJE ZMA … MISLIM, STARŠE

Dragi mulci. Nikomur ne povejte, da je Tršica Nina bleknila to, kar bom bleknila sedaj. Ampak povedala bom kar naravnost.

Torej …

Odrasli smo kdaj pa kdaj tečni! Ja, res je! Tega sicer nikoli ne bomo priznali, izgovarjali se bomo na gnečo na cesti, na sitnobe v službi, na to, da smo utrujeni, da smo preveč pojedli in da nam lanska obleka ni več prav. Na kratko: tečne driske.

In ob tem kar naprej nekaj zahtevamo od vas. Morate pospravljati, se učiti. Težimo vam, ko ste lepo tiho in brskate po svojem telefonu, pa takrat, ko poslušate glasbo, ki se sliši samo do sosednje ulice in nič dlje. Domov pa morate priti, še preden drugi sploh stopijo ven iz hiše.

Dragi mulci, obstaja rešitev! Par trikov. Par malih trikov bo vaše tečne starše spremenilo v zadovoljne in srečne odrasle, ki vam bodo jedli iz rok. Teh par trikov sicer zahteva disciplino in malo potrpljenja, saj se čudež ne zgodi v enem tednu, a zelo kmalu boste opazili napredek. Obljubim!

ČUDEŽNI TRIKI

  • Poskrbite za dobre ocene. To pravilo je najpomembnejše, saj je volja vaših staršev mnogokrat odvisna od višine vaše ocene. Če bodo te v redu, ste jih že razorožili. Potem skoraj ne bodo imeli razloga, da bi vam skakali po glavi.
  • Poskrbite, da boste vedno točni. Če se boste držali ure in dogovorov, vam bodo začeli zaupati. Ampak to pomeni točni! Ne pet minut čez! Pet minut čez – starši že gledajo na uro in bentijo, ker vas še ni domov. Nikar si ne delajte utvar … odrasli vam nikoli ne bodo zaupali 100%. Zanje boste vedno ranljivi mali mucki. Ampak s točnostjo boste naredili veeeeeeeelik korak do tega, da vam bodo bolj verjeli in da boste v njihovih očeh zrastli. Vsaj za dva milimetra. Kar je v starševskih očeh zelo veliko.
  • Sem in tja jih presenetite in pospravite. Pospravite za seboj, odnesite smeti, pomijte posodo. Vsi starši so obsedeni s čistočo. To pride z leti. Tu se ne da pomagati prav nič. Moti jih že odtis kozarca ali drobtina sredi kavča. Ravno tam, kjer sendvič najbolj tekne. Ampak če boste kdaj vi poskrbeli za kakšno stvar namesto njih, bodo blazno ponosni, dobre volje, naokoli pa se bodo važili, kako priden je njihov mulc. Takšnega na svetu ni! Zato posesajte tisto drobtino. In ne puščajte smrdljivih nogavic sredi dnevne sobe.
  • Ko pridejo domov, odložite telefon in pokramljajte z njimi. Zelo fino bi bilo, da takrat utišate tudi zvok, da prekrasna naprava ne bo kar naprej piskala. Vem, da bo težko, a za vaše starše je to zelo pomembno. Ne bodo potrebovali veliko. Malo kramljanja. Malo nasmehov. Zaupajte jim kaj osebnega, pa se bodo počutili bližje vam. Povprašajte jih nekaj, na kar veste, da se spoznajo. In bodo blazno navdušeni, ker jih boste poslušali. In ker vas učijo. In spet boste njihovi mali čmrlji. In spet bodo srečnejši in bolj popustljivi.
  • Sem in tja jih pohvalite. Če ste čisto iskreni, si kdaj pa kdaj res zaslužijo kakšno lepo besedo, kajne? Pohvalite kosilo, vožnjo, mamičino frizuro. Pa bodo tako paf, da bodo to takoj objavili na facebooku. Boste videli kakšen čudež naredi mala pohvala.

Ker boste tako dobri, pridni, marljivi in najboljši otroci na svetu, se bodo starši po določenem času omehčali. Prisežem! Nekateri rabijo dlje, drugi pa precej hitro podležejo tem drobnim fintam. Pa saj niso tako zapletene in zahtevne, kajne?

Ampak pazite … Ne smete jih takoj po tem, ko pospravite, ko dobite dobro oceno, ko pridete domov točno, prositi za karkoli pač že prosite. Tako vas bodo spregledali. Starši so strašno pametni! In točno vedo, da nekaj hočete od njih. Pri vseh teh trikih morate biti zelo zelo taktni. Predlagam, da svoje želje izrazite po tem, ko nekaj časa že izvajate vse trike. Takrat bo bolj vžgalo. Starši bodo prepričani, da so vzgojili dobrega mulca, in vam bodo več zaupali.

Navsezadnje pa vi sami veste, da ste res dobri mulci. In da staršem prej ali slej ne bo preostalo nič drugega, kot da vam zaupajo. Ker ste zaupanja vredni.

Ampak povedati vam moram še nekaj. Čeprav vam sedaj zaupajo, vas bodo še tedaj, ko boste stari trideset let in več, pokrivali z jopico, takoj ko boste nos pomolili ven. Taki pač so. Ne morejo si pomagati. Ne se zaradi tega preveč jeziti nanje, prosim.

 

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa