Časoris
Hvaležnost. Ilustracija: Urška Stropnik Šonc
Ilustracija: Urška Stropnik Šonc

Kaj pa hvaležnost?


Dragi mulci,

kdaj ste se nazadnje nekomu zahvalili? Tako iz srca. Da ste res čutili, kako ste mu hvaležni?

Če sedaj odkimavate z glavo in razmišljate o tem, da že doooooolgo, celooooo večnost, pravzaprav skoraj nikoli nihče ni naredil nič lepega za vas … Potem najbrž niste mulci, ampak že odrasli.

No, mogoče pa ste mulci, vendar že dolgo niste slišali, da bi se kakšen odrasli komu zahvalil. Tako iz srca.

Malo korona, malo politične stvari, malo vsesplošno čudno stanje v svetu … so s sabo prinesli tudi to, da ljudje naokoli hodijo z bolj sklonjenimi glavami, bolj hudi, bolj jezni, bolj z zlomljenimi srci. In da včasih pozabijo na svet gledati z vašimi očmi – očmi mulcev, ki znajo videti lepe reči.

In včasih je treba čisto malo, da se svet spremeni.

Ste kdaj opazili, kako zažarijo oči nekomu, če se mu zahvalite, pohvalite njegovo delo, ste mu hvaležni, ker si je vzel čas za vas, se potrudil za vas? Kako en tak droben hvala spremeni človeka?

Ni samoumevno, da vsi ljudje z nasmehom, navdušenjem in z ekstra prijemi opravljajo svojo službo, čeprav je to v popisu njihovih nalog in so za to plačani.

Recimo … ni vedno samoumevno, da je trgovka v trgovini do nas prijazna, nasmejana, da nam pomaga zložiti stvari v vrečko in da nam zaželi lep dan.

Ni vedno samoumevno, da nam bo sladoledar namesto ene kepice zajel kepo ogromnico.

Ni samoumevno, da bo vzgojiteljica cele popoldneve načrtovala in pripravljala igro za mulce – da jim bo še ekstra lepo v vrtcu.

In da si bo zdravnik vzel še minutko dlje za pogovor z nami.

Zato imam za vas posebno nalogo. Ko opazite, da se to zgodi … da se je nekdo potrudil za vas, naredil lepo gesto, bil do vas prijazen …, se mu zahvalite. Tako iz srca. Samo to. In opazujte, kaj se s to osebo zgodi.  

Hvaležnost se širi. Hvaležnost pri ljudeh vzbudi veselje, pozitivna čustva, dejansko dobro vpliva tudi na zdravje. In marsikdaj se zgodi, da ko opazimo ekstra trud nekoga in ga zato pohvalimo, bo hvaležnost samo še rastla. In tako bosta oba imela polepšan dan. In zaradi vaju še kdo.

Ste za akcijo? Gremo se zahvaljevat in iskat lepe reči.

Jaz pa sem hvaležna za vas, dragi mulci. Ker ste vi tisti, ki znate videti te lepe reči.

Hvala vam za to!

Tršica Nina

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednistvo@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
17°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.