Časoris
Seksting. Ilustracija Miha Klenovšek
Seksting. Ilustracija Miha Klenovšek

Gole fotke na Snapchatu

Tršica Nina, ki rada pametuje, je spet dobila pismo. Objavljamo krajšo različico.

Pozdravljeni!

Pišem vam zato ker sem naredila zelo neumno napako in rabim pomoč. Čisto sem obupana, slabo spim in težko sledim pouku. Prosim ne govoriti kakšno bedarijo sem naredila, ker to sama vem. Upam, da se to reši, ker sem že nekajkrat pomislila na samomor.

Stara sem 16 let in nekaj časa nazaj sem spoznala na Facebooku fanta, ki mi je rekel, da je star 18 let. Nenehno mi je govoril, kako sem lepa in jaz, ki imam zelo nizko samopodobo, sem bila tega vesela. In tako me je pripravil v seksting. Izmenjala sva si gole slike in videe, na katerih se moj obraz ni videl, samo moje prsi.

Potem mi je rekel, naj se slikam cela gola. Nisem pomislila, da bi mi to v prihodnosti lahko škodovalo. Poslala sem po Snapchatu, nastavljeno je bilo na dve sekundi. In nisem niti pomislila, da bo slikal zaslon. A mu je to nekako uspelo. Takoj sem šla povedati mami, s katero sva si blizu, ki mi je rekla, da se nič ne da narediti. Je to res?

On mi še vedno piše, meni pa ni do pogovora. Bojim pa se, da bo sliko objavil, če se neham z njim pogovarjati.

Druga stvar pa je, kaj naj rečem prijateljicam in sošolkam ter drugim ljudem. Zelo me je strah njihove reakcije.

Ali res ni nobene rešitve? Prosim, da mi pomagate, ker sem obupana. Hvala za pomoč.

Šestnajstletnica

 

 

Drago dekletce,

najprej trikrat globoko vdihni in poslušaj: to ni najhuje, kar se ti lahko zgodi v življenju! Vem, da se ti ta trenutek tako zdi, vem, da ti ni lahko in da si zaskrbljena, ampak vse bo še v redu. Poznam precej najstnic, katerih gole fotografije so se pojavile v javnosti, pa so danes žive in zdrave. To, kar se je zgodilo tebi, se lahko zgodi katerikoli punci. Ali fantu!

Mogoče fant sploh nima namena, da bi kje uporabil tvojo fotko, saj si veliko mladih pošilja fotografije kar tako, zaradi zabave. Če pa jo bo, misli pozitivno. Saj smo vsi enaki pod oblačili. Golo telo res ni razlog, da bi razmišljala o samomoru.

Razumem in vem, da te skrbi, kaj bodo rekli prijatelji in domači. Ampak pomisli … Prepričana sem, da se je precej tvojih prijateljic in znank že srečalo s sekstingom. Nisi ne prva in ne zadnja. In če pomisliš še malo bolj … Samo na hitro preleti Instagram in opazuj fotografije punc. Veliko se jih slika skoraj golih in čisto javno objavi fotografijo. Pa jih ob tem nič ne skrbi, kaj bo kdo rekel.

Družinski člani so nekaj drugega … Ampak veš, kaj? Tudi odrasli smo ga v mladosti (pa še zdaj) velikokrat kaj pobiksali, ampak smo imeli srečo, da takrat še ni bilo družabnih omrežij in se to ni prav daleč razširilo. Verjemi!

Če bi res prišlo do tega, da bi fant fotko objavil pa si pripravi odgovor v stilu: »Vem, naredila sem napako. Ni bilo prav. Veliko sem se naučila iz tega.« In to jim bo zaprlo usta. Lahko še kaj rečejo?

Kaj lahko zdaj vseeno storiš?

  • Na Google Alerts nastavi avtomatski opomnik za tvoje ime in priimek in tako boš z elektronskim sporočilom obveščena takoj, ko se kje pojavi tvoja fotografija.

Če se kje tvoja fotografija res pojavi, jo takoj prijavi: Na vseh socialnih omrežjih imaš možnost prijave fotografije.

  • Facebook: Klikni na sliko → Možnosti → Prijavi fotografijo.
  • YouTube: Levo spodaj pod posnetkom klikni:  Več →Prijava →Spolna vsebina.
  • Instagram: Klikni na tri pike pod posnetkom in izberi Prijavi neprimerno.

Posnetek ali fotografijo lahko prijaviš tudi na portalu Spletno oko: Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. Veliko nasvetov najdeš tudi na straneh Safe.si in Varni na internetu.

Sicer pa je to kaznivo dejanje in ga dejansko lahko prijaviš policiji, če bi do tega prišlo.

Predlagam, da skupaj z mamico pokličeta na Tom telefon. Njihova številka je 116 111. Tam so odlični in prijazni svetovalci, ki ti bodo znali pomagati. Verjemi, da so slišali že mnogo takšnih zgodb.

Na Tom telefonu ti bodo znali svetovati tudi, kako sedaj ravnati s fantom. Tam se vsak dan srečujejo s podobnimi situacijami in ti bodo znali natančno povedati, kaj najbolj užge, da te bo pustil pri miru. Naj te ne bo nič strah poklicati. Pojma nimajo, kdo si ti, znali pa ti bodo super svetovati in te pomiriti!

Super, da si povedala svoji mami, tako imaš odraslega, ki ti stoji ob strani. Lahko se oglasiš tudi do šolske svetovalne službe. Tudi tam bodo vedeli, kaj storiti.

Vsi ga kdaj pobiksamo, delamo napake in neumnosti. Čisto vsi! Ampak k sreči so ponavadi te napake takšne, da se iz njih nekaj naučimo in malo odrastemo, škode pa ni veliko.

Prepričana sem, da je bila tole dobra šola za naprej. Mislim, da ni nič narobe, če klepetaš po spletu, samo delaj to z glavo. Pa še nekaj: že iz tvojega pisma vidim, da si skrbna, odgovorna in luštna punca, zato nikar slaba samopodoba. Glavo gor, nasmej se pa optimistično naprej!

Zapomni si: Ni konec sveta in vse bo še ok! Pa javi se še kaj.

Držim pesti zate!

 

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.