Časoris
Among us. Ilustracija Urška Stropnik Šonc
Among us. Ilustracija Urška Stropnik Šonc

Among us – sus ali ne?

»Se danes dobimo za Among us?«
»Among us je res zakon.«
»Najbolj carsko je, če si Impostor.«
»Ja, ampak tudi Crewmate ni tako slabo bit. Če je prava ekipa.«


Takole sem poslušala svoje mulce in njihovo kitajščino, nakar sem se odločila, da moram nekaj ukreniti glede tega. In kaj lahko učiteljica naredi, kadar ne razume, o čem govorijo mulci? Pogoogla, kaj je to Among us, poišče aplikacijo in se nauči igrati, kajpada.

In potem sem igrala in igrala in igrala. Družinski člani so opazili, da me v tistih dneh precej dolgo ni bilo iz kopalnice. In ponoči sem v spanju govorila nekaj o Impostorjih in blacku, ki sus.

Ampak se je splačalo. Iz več razlogov.

  1. Ker sem potem premagala nekaj mulcev, ko smo se popoldne dobili in odigrali par iger, buahaha.
  2. Ker sem razumela, o čem moji otroci govorijo (in sem se potem počutila strašno kul).
  3. Ker sem se spomnila, da lahko po konceptu igrice pripravim odlično šolsko uro na daljavo. Kar nam je tudi uspelo. In za katero moji mulci želijo, da jo igramo kar vsak teden. Ali pa kar vsak dan.

Za tiste, ki ne poznate igrice, pa na kratko: V igri nastopa do deset oseb. Večina od njih je članov družine – crewmates, ki opravljajo dela (vežejo žice, pospravljajo liste, vzpostavljajo radijsko oddajo …).

Eden ali dva pa sta Impostorja – morilca. Impostor ima nalogo, da ubije druge igralce. Igralci ne vedo, kdo je kdo, med seboj pa se lahko pogovarjajo in ugotavljajo, kdo je sumljiv (black sus – črni je sumljiv).

Samo skupaj ga lahko vržejo iz igre in zmagajo. Lahko si mislite, kdaj zmaga impostor.

Kaj je torej dobrega v igri Among us?

  • Igra zahteva sodelovanje družine, predvidevanje, zvitost, razmislek, taktiko.
  • Je zelo preprosta, hitro razumeš pravila, vendar pa moraš dobro razmisliti, kako boš igral, če želiš zmagati.
  • Je vznemirljiva.
  • V skupini je res zabavna in povezuje mulce.

In kaj ni tako zelo dobrega?

  • Tako kot večino iger in aplikacij tudi tole zelo težko odložiš. »Samo še enkrat. Pa še enkrat. Pa še enkrat.« Vam je kaj znano? Prve dni bi igral kar naprej. Pa vendar je mene po kakšnem tednu minilo in jo odigram samo še sem in tja. Najraje, če kdo igra z mano. Imam občutek, da se z mojimi mulci dogaja zelo podobno.
  • In tako kot v večini iger lahko tudi tukaj klepetate z neznanci. Vedno imejte v mislih, da je lahko na drugi strani KDORKOLI. Mogoče je tam nekdo, ki je vaše starosti, mogoče kakšna radovedna učiteljica, mogoče pa kakšen odrasel, ki vam ne želi nič dobrega. Veliko varneje je, če igrate s prijatelji na PRIVATE kot PUBLIC.
  • Lahko naletite na zelo neprimerne besede.

Predvsem pa ni dobro, če preveč časa preživite na računalniku. Vem, da to poslušate VES ČAS. Ampak je res. Zaradi pouka na daljavo imamo že tako vsi štirikotne oči, če ste potem še predolgo na igricah, pa ni dobro ne za vaše telo, ne za vaše misli, ne za glavo. Pojdite na zrak, tecite, smejte se, igrajte se kakšno družabno igro z vašimi starši. Počutili se boste kot novi.

Dragi moji mulci,

na spletu uporabljajte glavo. Ker tudi Among us lahko kdaj pa kdaj SUS!

Pazite nase,

Tršica Nina

ZA STARŠE: Če ste kdaj igrali Mafijo – ta igra je po konceptu zelo podobna Among us. Mogoče lahko koga zmoti dejstvo, da v njej nastopajo morilci. Meni osebno se to ne zdi najstrašnejša stvar na svetu, ker otroci dojemajo morilca v igrici kot nekoga, ki pač drugim meša štrene. Tudi animacija je stripovska, ne tako zelo kruta.

Ste kdaj igrali igro Princ of Persia (v mislih imam čisto prvo verzijo)? Se spomnite tistih vrat, ki so te požrla, če si bil prepočasen ali prehiter? Da o Mortal Kombat niti ne začnem. No, animacija pri Among us je veliko, veliko bolj prijazna. Pa vseeno ne škodi, če še sami pogledate, kaj otrok igra in če se vam to zdi primerno.

Večja nevarnost tiči v predatorjih, ki prežijo na spletu, družabnih omrežjih, v igricah –  tudi v tej. Zato se z otroki veliko pogovarjajte in jim povejte, da naj neznancem ne izdajajo osebnih podatkov, se ne povezujejo z njimi in naj pazijo nase.

Nasploh pa bi vam priporočala, da igro, ki jo igra vaš otrok, preizkusite tudi sami. Mogoče jo celo igrate z njim. Tako boste točno vedeli, kakšna je, katere so njene dobre plati, kje mogoče preži kakšna nevarnost. Najlepše pa je to, da se boste z otrokom zbližali sto na uro. In mulc vas bo videl kot totalno kul starše.

***

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Urška

Stropnik Šonc rada riše za majhne in tudi za malo večje otroke.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.