fbpx
Časoris
Tršica Nina kot Vrtavka

Tršica Nina o Ženičkah in stričkih za daljnimi grički

Tršica Nina je zelo ponosna.

Objavila je svojo prvo knjigico Ženičke in strički za daljnimi grički. In ne samo to! Da bo dogodek čim bolj zabaven, je izdi knjige pospremila z gledališko predstavo. Si lahko predstavljate, kako zabavno je bilo gledati odrasle škrate, ki na odru prdijo in počnejo še druge neumnosti?

Ampak knjiga je čisto resna in pametna in zato smo Tršico Nino vprašali, kako je nastala.

Zakaj si se odločila, da boš z otroki govorila o varnosti na spletu?

Če sem čisto iskrena, me je na to spomnil natečaj Infomacijskega pooblaščenca. Teme o varnosti na spletu ni v učnem načrtu, zato o tem niti nisem veliko razmišljala. Natečaj pa me je malo brcnil v tazadnjo in me postavil na realna tla. Otroci se res ne zavedajo, kako širok je splet. Tudi tisti malo starejši ne. In res mi je hudo, ko si ti – starejši, a še vedno otroci – pošiljajo fotke svoje zadnjice, ki jih potem delijo vse naokoli.

Knjigica Ženičke in strički za daljnimi grički jih na šaljiv in pravljičen način pouči, da res ni fajn, da na spletu objavljajo vse traparije in prismodarije. Nudi odlično izhodišče za pogovor o tem, kaj je na spletu prav in kaj ne. In ja, menim, da so prvošolčki že več kot zreli za takšno »odraslo« debato.

Kdaj je pravi čas za pogovor?

Malo jim moramo povedati danes, malo jutri, pa še čez eno leto. Pa ob tem upati, da se bodo na to spomnili, ko bodo pred dilemo, ali na youtubu objaviti video prijatelja, ki mu je uspel resnično legendarni rigec, ali raje ne. Ko bodo razmišljali, ali poslati svojo golo fotko ali jo raje shraniti zase.

Ja, tile naši mulčki so s spletom res veliko pridobili, hkrati pa se težko izognejo neumnostim in norostim, ki jim jih prinaša mladost. Sem že omenila, da sem res srečna, da včasih ni bilo facebooka?

Zato moramo naše nadebudneže poučiti! Da bodo znanje in informacije, ki jih prinaša splet znali uporabiti v pozitivne namene.

Nujno bi bilo, da bi se tema dodala v učne načrte. Že v prve razrede oziroma, ko otrok pokaže zanimanje za splet. Takrat, ko smo za otroka učitelji in starši še tata mata – glavni šefi! Takrat, ko nam še verjamejo in nas poslušajo. Ko smo še korak pred njimi. V devetem razredu je prepozno. Najbrž je že v petem. Takrat nas prehitijo tudi, kar se tiče tehnologije. Če se do takrat z njimi nič ne pogovarjamo o tem, res ne bodo pripravljeni na vse pasti, ki jih splet ponuja na vsakem koraku.

Kako si dobila idejo za to, kako jim to zahtevno temo približat?

Ženičke in strički so se podili po moji glavi že od prej, natečaj pa me je spodbudil, da sem jih postavila v nek zaplet – da so se torej znašli na spletu v svoji najbolj čudni podobi. Preostali del ure pa se je zgodil kar mimogrede. Učenci so se po prebrani pesmici prijavljali na namišljeno – zelo kul in zabavno spletno stran za mlade. Stran je vse zelo zanimala, saj je obljubljala klepet, igre, muziko … In večina od njih je bila pripravljena za vpis napisati vse svoje podatke.

In kaj se ti zdi, da jim je treba najbolj sporočiti?

Da naj raziskujejo splet. Naj klepetajo, naj si pošiljajo fotke, brskajo, raziskujejo, se hecajo, pridobivajo informacije. Saj to počnemo tudi odrasli. Ampak naj vse to počnejo z glavo. In z glavo bodo to počeli, samo če jih bomo mi, odrasli, pripravili na to.

Učiteljem pa … Varnost na spletu v učne načrte!

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa