Časoris
Maša Kolenc in njena bratca. Vir: Osebni arhiv
Maša Kolenc in njena bratca. Vir: osebni arhiv

Trije otroci, tri zgodbe o odpiranju šol in vrtcev

Ko sem bila doma, mi je bilo dolgčas, ker nisem imela družbe. Vsak dan sem naloge delala po teamsih s sošolko. Tudi z učiteljico smo se dobili vsak dan.

Maša Kolenc. Vir: Osebni arhiv
Maša Kolenc. Vir: osebni arhiv

Ko sem izvedela, da se bodo šole in vrtci odprli, sem se močno razveselila. Zadnjo noč nisem mogla dobro spati, ker sem bila zelo zelo v pričakovanju jutra.

Ko sem si pripravljala torbo, se mi je zdelo, da je to moj prvi šolski dan. V torek je najprej mami odpeljala v šolo mene, nato pa še mojega mlajšega bratca v vrtec.

Ko sem prišla v šolo, sem se razveselila svojih prijateljev. Zdaj se imam v šoli odlično. Najbolj sem pogrešala sošolce.

Prvi dan se sploh nisem znašla. Vse je bilo drugače. Najprej smo morali pustiti torbe v razredu, ki ga imamo v prvem nadstropju, potem smo morali v drugem nadstropju odložiti bunde in se preobuti v copate.

Prej sem bila v podaljšanem bivanju, zdaj pa hodim domov takoj po pouku, saj so mami, oči in starejši bratec še doma in skupaj pojemo kosilo.

Pouk je potekal enako kot prej. Na hodniku smo morali nositi maske. To je bil najboljši dan!

Kaj o vračanju v šolo in vrtce pravita moja bratca?

Primož Kolenc. Vir: Osebni arhiv
Primož Kolenc. Vir: osebni arhiv

»Kako si se počutil doma med koronavirusom?« sem najprej vprašala štiriletnega Primoža.

»Ne dobro. Ker nisem imel prijateljev in Borje. Pogrešal sem tudi ležalnike, ker so taki fini. V vrtcu nimamo postelje, samo ležalnike in so mi všeč. Ko sem bil doma, pa smo veliko hodili po gozdu.«

Šestošolec Anže pa mi je povedal tako:

»Zdaj, ko se šolamo od doma zaradi pandemije koronavirusa, je vsak moj dan enak. Zjutraj se zbudim, pojem zajtrk, vklopim računalnik in začnem delati za šolo. Ko končam s šolo okoli enih, pojem kosilo, potem imam pa krožke po računalniku. Skratka, vsak dan je isti.

Prednosti šole od doma so, da lahko zjutraj dlje spiš kot sicer in manj dela imaš s šolo. Ni mi pa všeč, da smo ves dan pred računalnikom, ker je to slabo za naše oči. Tako pravi moja mami, potem pa mi ne pusti igrati igric.

Anže Kolenc. Vir: Osebni arhiv
Anže Kolenc. Vir: osebni arhiv

Ko sta šla moj bratec v vrtec, moja sestra pa v šolo,  se nisem počutil nič drugače. Moje obveznosti so ostale enake, vendar pa je bilo doma vse bolj tiho. 

Ta način dela od doma mi zelo ustreza in pouka v šoli ne pogrešam, vendar bi se rad družil s prijatelji brez mask in medsebojne razdalje.«

Maša Kolenc, 3. c, OŠ Spodnja Šiška

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.