Časoris
Triglavski zmaj. Vir: Eva Maler
Triglavski zmaj. Vir: Eva Maler

Triglavski zmaj in prižig slovenske olimpijske bakle

Petošolka Eva Maler iz Radovljice se veseli olimpijskih iger. Veseli se tudi spremljevalnih dogodkov, kot je nocojšnji prižig slovenske olimpijske bakle. Ta jo je spodbudil k zapisu o troglavem zmaju z olimpijsko baklo.

Triglavski zmaj

To je Triglav.

Stoletja so ga preganjali. Mislili so, da je hudoben, a so se motili.

Preganjali so ga tudi drugi zmaji, in to samo zato, ker ima tri glave, ker je drugačen.

Zdaj je troglavi zmaj z olimpijsko baklo.

Leti zimskim olimpijskim igram naproti. Zna bruhati sneg. Razsvetljuje s svojim ognjem. Zmore hitreje, više in dlje, a on ne tekmuje. Navija, spodbuja k športnemu duhu, k miru, svobodi, prijateljstvu, sprejemanju drugačnosti in plemenitosti. Z olimpijskimi barvami in s plamenom ljubezni v svojem srcu.

Juhu! Končno. 9. 1., mesec dni pred uradnim odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu, bodo na Trgu mladih v Ljubljani prižgali slovensko olimpijsko baklo. Baklo bodo nato ponesli po vsej Sloveniji. Dogodka se lahko udeležite tudi v Mojstrani, na Jesenicah, v Tržiču, v Celju, Velenju, Mariboru in Črni na Koroškem – v krajih kjer so doma naši olimpijci.

Pot olimpijske bakle se sicer tradicionalno začne v Grčiji. Že 24. oktobra so plamenico slovesno prižgali v templju boginje Here v Olimpiji. Tradicija veleva, da plamenico prižgejo s pomočjo sončnih žarkov in zrcala. Zaradi dežja so tokrat morali uporabiti nadomestni ogenj. Nato izbranci ponesejo olimpijsko baklo skoraj po vsem svetu. Seveda ima vsaka država svojo baklo, a vse imajo isto simboliko: olimpizem, prijateljstvo, mir, športni duh, povezanost med ljudmi. Vse to predstavlja tudi olimpijski logotip: pet povezanih krogov različnih barv. Vsaka barva predstavlja eno celino. Rdeča Ameriko, zelena Avstralijo, modra Evropo, rumena Azijo in črna Afriko.

Navijajmo in širimo olimpijski duh vsi  skupaj! Bodimo tudi mi del olimpijske pravljice. In ne pozabimo: pomembno je sodelovati, ne zmagati.

Pa Triglav?

Čeprav je njegovo sporočilo namenjeno vsem živim bitjem in s svojim ognjem razsvetljuje cel svet, je prav ponosen na Slovenijo. Tu je njegovo srce. Tu je doma.

BECOME THE LIGHT, sporočilo Triglavove bakle, je slogan mednarodne olimpijske zveze, ki si prizadeva, da bi olimpijske igre postale mogoče tudi za migrante in  da bi luč posvetila vsem ljudem.

RAZSVETLJENO OLIMPIJSKO LETO, DRAGI ČASORISOVCI!

 

Za razmislek

Ilustracija je polna simbolov. Koliko jih najdete?

Eva Maler, peti razred, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.