Časoris
Po državi že cel teden potekajo slovesnosti ob dnevu državnosti. Osrednja državna proslava je bila sinoči na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta. Foto: Nataliaderiabina/Dreamstime
Po državi že cel teden potekajo slovesnosti ob dnevu državnosti. Osrednja državna proslava je bila sinoči na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta. Foto: Nataliaderiabina/Dreamstime

Tri desetletja v OZN in polnoletnost v Natu

Slovenija danes praznuje svoj 31. rojstni dan!

Pred toliko leti so sprejeli Deklaracijo o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o njeni samostojnosti in neodvisnosti.

Slavnostno so ju razglasili dan kasneje na Trgu republike v Ljubljani, ko je tudi prvič zaplapolala slovenska zastava in ko smo lahko slišali zgodovinske besede prvega predsednika Republike Slovenije Milana Kučana Nocoj so dovoljene sanje, jutri je nov dan.

Te so se izkazale kot vizionarske, saj se je že naslednje jutro začela 10-dnevna vojna za Slovenijo, v kateri je življenje izgubilo 19 državljanov.

Kmalu zatem se je nova država trudila najti svoje mesto v mednarodni skupnosti in doseči priznanje drugih držav.

Prvi jo je 13. januarja 1992 priznal Vatikan, 22. maja pa je bila sprejeta v Organizacijo združenih narodov (OZN) in s tem prejela polno mednarodno priznanje. Na ta dan vsako leto praznujemo dan slovenske diplomacije.

Ta korak ji je leta kasneje – leta 2004 – omogočil tudi članstvo v Evropski uniji in Severnoatlantskem zavezništvu (Nato). Obe odločitvi so državljani sprejeli na referendumu.

Organizacija združenih narodov

Organizacija združenih narodov. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

OZN je sistem za spoprijemanje s svetovnimi izzivi na področju miru, trajnostnega razvoja in človekovih pravic, ki obstaja od leta 1945 in ima 193 članic. V pomoč pri spopadanju z njimi članice vodita Agenda za trajnostni razvoj do leta 2030 in Pariški sporazum o podnebnih spremembah.

Z včlanitvijo vanjo je država dobila možnost, da se izreka o vprašanjih, ki zadevajo mednarodno varnost.

V letih 1998/99 je celo dobila nestalno mesto v njenem Varnostnem svetu. Za to mesto zdaj ponovno kandidira.

Ima več sedežev: v New Yorku, Ženevi, na Dunaju in v Nairobiju.

Njegova organiziranost je razvejana. Ima šest glavnih organov:

  • Generalno skupščino, ki ima šest odborov. Sestavljajo jo predstavniki vseh članic. Vsaka ima en glas. Odločitve o najpomembnejših vprašanjih sprejemajo z dvotretjinsko večino, druge pa z navadno. 
  • Varnostni svet, ki ima pet stalnih (Kitajska, Francija, Rusija, Velika Britanija, ZDA) in deset nestalnih članic. Vsaka ima po en glas. Stalne članice imajo možnost veta (to možnost je Rusija uporabila pri resoluciji proti ruskemu napadu na Ukrajino).
  • Ekonomski in socialni svet, ki ima 54 članic. Vsaka ima en glas, glasovanje poteka z navadno večino.
  • Skrbniški svet
  • Meddržavno sodišče, ki ima sedež v Haagu in je glavni sodni organ OZN.
  • Sekretariat, ki skrbi za vsakodnevna opravila. Vodi ga generalni sekretar, ki ga imenuje Generalna skupščina.

Eden pomembnejših organov je še Svet OZN za človekove pravice.

Nato

Nato. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Nato je bil ustanovljen leta 1949, ko so se članice odločile združiti prizadevanja za mir in varnost ter se zavezale za varovanje svobode, skupne dediščine in vrednote svojih narodov s političnimi in vojaškimi sredstvi. Sedež ima v Bruslju, vodi pa ga generalni sekretar.

Posebej se zavzema za mirno reševanje sporov. Če kdo napade kakšno od njegovih članic, se to razume kot napad na vse članice, zato ji vse pomagajo pri obrambi.

Članstvo v njem nas je umestilo med najrazvitejše zahodne države.

Leta 2015 smo sprejeli Deklaracijo o zunanji politiki, ki določa, da je Nato temeljni okvir za zagotavljanje naše varnosti.

Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Ima 30 članic in približno 20.000 pripadnikov, ki delujejo na mirovnih misijah v Afganistanu, Iraku, Kosovu in v Sredozemlju. Pri tem sodelujejo tudi slovenski vojaki.

Prav tako članice trenutno pomagajo Ukrajini s pošiljanjem orožja.

Slovarček

Veto je pravica koga, da z nasprotovanjem prepreči sprejem, izpolnitev sklepa, zakona.

Za razmislek

  1. Kateri praznik je še namenjen naši domovini?
  2. Zakaj je pomembno, da novo državo prizna mednarodna skupnost?
  3. Članica katerih organizacij in pobud je Slovenija?
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.