Časoris
Gole fotke na internetu. Vir: Pixabay
Gole fotke na internetu. Vir: Pixabay

Top 10 stvari o golih fotkah, ki jih moraš vedeti, da ti ne bo kdaj žal

  1. Nude (izgovori se kot »nud« ali »njud«) je gola oziroma razgaljena fotografija ali posnetek. Ko si jih pošiljamo po Snapchatu, Viberju ali MMS-ju, govorimo o sekstingu (t. j. izdelava, izmenjava in pošiljanje fotografij, videoposnetkov in tekstovnih sporočil s seksualno vsebino).
  2. Sekstajo tako mladi kot stari. Ne vemo, koliko ljudi to dejansko počne. Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi svoj nude vsaj enkrat poslala približno polovica mladih (oziroma med 25 in 70 odstotki, kot razberemo iz raziskav) in tudi najmanj polovica odraslih.
  3. Nude pošiljamo iz različnih razlogov. Lahko recimo za zabavo, ker se spogledujemo ali zapeljujemo morebitnega fanta ali punco. Lahko so tudi del odnosa med partnerjema. Če sta oba polnoletna in si tega želita, je sekstanje lahko zabavno in razburljivo. Vendar pa se lahko zgodi, da nas drugi začnejo nagovarjati, naj jim take posnetke pošljemo. To pa ni prijetno. Ali pa jih pošiljamo samo zato, ker mislimo, da to tako ali tako vsi počnejo, in nočemo biti izjema. NIKOLI ni OK, da nas kdorkoli sili ali poskuša prepričati v seksting. Pravico imamo reči »Ne, tega se ne grem!«.
  4. Ko nude enkrat pošljemo naprej, nad njim izgubimo nadzor. Tudi če osebi na drugi strani v tem trenutku zaupamo, ne moremo vedeti, kaj bo čez en mesec ali eno leto, prav tako pa ne moremo vplivati na to, kaj se bo z našimi nudi zgodilo, če tej osebi ukradejo telefon, vdrejo v uporabniške račune …
  5. Tudi če naše »žgečkljive« fotografije pošiljamo z aplikacijami, ki se nam zdijo varne, ker posnetek čez čas izgine (na primer na Snapchatu, Instagramu), lahko prejemnik naredi posnetek zaslona ali ga fotografira z drugo napravo. Nude potem zlahka posreduje naprej.
  6. Če si mlajši/-a od 18 let in pošiljaš svoje gole fotografije, se moraš zavedati, da je to po zakonu kaznivo dejanje, saj gre za posnetke spolne zlorabe otrok, tudi če si se slikal/a prostovoljno. Prav tako je kaznivo razpošiljanje ali posedovanje nudov drugih oseb brez njihovega dovoljenja (tudi če so polnoletne).
  7. Veliko golih posnetkov ali fotografij pristane tam, kjer ne bi smele biti, saj ni bilo mišljeno, da bi se tam znašle – pri sošolcih, na raznih forumih, družbenih omrežjih … V takih primerih lahko oseba na fotografiji postane tarča nadlegovanja in nasilja, tako na spletu kot tudi zunaj spleta (v šoli, domačem okolju).
  8. Če dobimo nude nekoga drugega ali ga vidimo na spletu, je zelo pomembno, da ga nikomur ne pošljemo. Sporočilo čim prej izbrišemo oziroma fotografijo na spletu označimo kot neprimerno. Fajn je tudi, da osebo, ki je na nudu, o tem obvestimo, če jo poznamo, oziroma obvestimo Safe.si, če gre za mlajšo osebo.
  9. Če nude »pride ven«, imamo na voljo nekaj rešitev. Na družbenih omrežjih lahko fotko prijavimo kot neprimerno. Obrnemo se lahko na Safe.si oziroma na Spletno oko, na policijo ali na SI-CERT, kjer nam bodo pomagali pri odstranjevanju fotke. Zavedati pa se moramo, da takih vsebin nikoli ne moremo zares odstraniti, saj lahko kopije posnetkov ostanejo shranjene na kateremkoli računalniku na svetu :-(.
  10. Če si v stiski, ker je nekdo tvoj nude poslal naprej ali ga objavil (ali pa se bojiš, da bo to storil), se po pomoč obrni na nekoga, ki mu zaupaš. Lahko se obrneš na starše, učitelje, druge odrasle osebe ali pa na TOM telefon, Safe.si, Spletno oko, policijo, psihologe … Vsi kdaj naredimo napako in za vsakogar se nekje najde pomoč!

***

Katarina Kocbek je psihologinja na ISA institutu.

Prispevek je nastal v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje.

Neon. Vir: ISA institutMZ. Vir: ISA Institut

Nekaj koristnih številk in naslovov

Tom telefon telefon za otroke in mladostnike v stiski

Tel.: 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro)
E-pošta: tom@zpms.si
Spletna klepetalnica: http://www.e-tom.si/chatroom

Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

Tel.: 80 11 55 (vsak delavnik od 12. do 22. ure; vsak dan od 18. do 22. ure)

DNK – Društvo za nenasilno komunikacijo

Tel.: 01 434 48 22, 031 770 120, 051 332 776, 030 423 424 (vsak delavnik med 8. in 16. uro)
E-pošta: info@drustvo-dnk.si

Varuh človekovih pravic

Tel.: 080 15 30 ali 01 475 00 50 (pon.–čet. med 9. in 15.30, v pet. do 14.30)
E-pošta: info@varuh-rs.si

Safe.si – Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje
Spletno oko – Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internet
SI-CERT – Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.