Časoris
Deklica snema TikTok. Vir: Adobe Stock
Deklica snema TikTok. Vir: Adobe Stock

TikTok je kul, če ga znaš varno uporabljati

Verjetno iz lastnih izkušenj veš, da je na TikToku mnogo različnih posnetkov. Kateri so ti najljubši?

Meni so še posebej všeč tisti, ki prikazujejo razne DIY posnetke, in tisti, ki spodbujajo k telovadbi. Le kdo ne rabi tu in tam malo dodatne motivacije?!

Veliko posnetkov na TikToku je zanimivih, zabavnih in poučnih. Žal pa je nekaj tudi takšnih, ki lahko resno ogrozijo tvoje zdravje in varnost.

Predstavila bom nekaj pasti, na katere lahko naletiš pri uporabi TikToka. Bodi pozoren oz. pozorna nanje, da bo uporaba tega omrežja zate ostala zabavna in varna.

Ena izmed pasti na omrežju so nevarni izzivi.

Izzivi so zanimivi, saj lahko v njih preizkusiš svoje znanje in sposobnosti. Vendar pa, preden se lotiš izvajanja TikTok izziva, pomisli:

Izzivi na TikToku. Vir: ISA Institut
Vir: ISA Institut

Izziv, ki vključuje poseganje v tvoje telo, je npr. izziv piljenja zob – ta izziv je zelo nevaren, saj s tem uničuješ svojo zobno sklenino, kar lahko povzroči veliko zdravstvenih zapletov, hkrati pa lahko onemogoči tudi prehranjevanje. Je to res nekaj, kar si želiš?

Izzivi, ki vključujejo goloto, so nevarni, tudi če se na prvotnem videu ne vidi, da si pomanjkljivo oblečen/a, saj obstaja veliko različnih urejevalnikov posnetkov, s katerimi lahko nepridipravi poskrbijo, da se tvoja golota na posnetku jasno vidi. Zagotovo si ne želiš, da po spletu krožijo tvoji goli posnetki, kajne?

Se spomniš izziva, kjer so osebe zapustile avto, ko je ta vozil naprej, one pa so ob avtu plesale? Ta izziv poziva h kršenju pravil in je izjemno nevaren, saj bi osebo lahko povozil avto, lahko bi ji avto tudi »ušel« in povzročil prometno nesrečo itd. Pravila obstajajo zato, da zagotavljajo našo varnost in varnost drugih. Spoštuj jih, saj so postavljena z razlogom.

Izzivi, ki vključujejo nevarne snovi in predmete, so vsi tisti, ki vključujejo elektriko, ogenj, plin, gorivo, orožje, petarde ipd.

Nevarnih izzivov je še mnogo več. Vseh ti tukaj ne morem našteti, lahko pa ti pomagam pri presoji, kateri izzivi so varni in kateri ne.

Izzivi na TikToku. Vir: ISA Institut
Vir: ISA Institut

Če imaš težave pri presojanju, ali je posamezen izziv varen ali ne, se o tem pogovori z odraslo osebo (npr. starši ali učitelji ali starejšim bratom ali sestro).

Ne razkrivaj svoje lokacije

Včasih se ti zdi, da z objavo posnetka, posnetega na poti iz šole domov, ne more biti nič narobe. Pa je lahko. Saj s tem drugim ljudem izdajaš, kje se nahajaš. To pa so informacije, ki slabo poznanim osebam ter tujcem ne smejo biti dostopne. Zato pazi, da na posnetkih ne bo jasno razvidno, kje se nahajaš (npr. pazi, da se ne vidi tvoj hišni naslov). 

Vključi zasebno nastavitev na svojem profilu

Na nastavitvah svojega TikTok profila poskrbi, da je dostopen samo osebam, ki jih sprejmeš sam/a. Ne sprejemaj vseh ljudi, temveč zgolj tiste, ki jih poznaš in si prepričan/a, da so to res oni. Na TikToku lahko vključiš tudi nastavitev, ki prepreči, da bi tvoj profil našel vsakdo. Priporočam ti, da vklopiš tudi to nastavitev.

Izzivi na TikToku. Vir: ISA Institut
Vir: ISA Institut

Razmisli tudi o dovoljenjih, ki jih aplikacija potrebuje. Priporočam ti, da aplikaciji dovoliš dostop do galerije, ne pa tudi dostopa do tvojih stikov in koledarja. To urediš tako, da na telefonu odpreš aplikacije, izbereš TikTok in pri dovoljenjih izklopiš dostop do stikov in koledarja. 

Kot splošno vodilo pri objavljanju na omrežju pa naj ti služita vprašanji: 

Kaj bi na to objavo rekli moji delodajalci, ko bom enkrat iskal/a službo? 

  • Predstavljaj si, da si star/a 25 let. Ravno si zaključil/a študij na fakulteti za varnostne vede in želel/a bi se zaposliti na policiji. Tvoj delodajalec na spletu najde posnetek, kako kršiš zakone in pravila. Meniš, da bi te vseeno želel vzeti v službo?

Kaj bi na to objavo rekel/a moj bodoči fant ali moja bodoča punca?

  • Predstavljaj si, da si spoznal/a punco/fanta, s katerim/katero želiš biti skupaj. Vse kaže dobro, dokler on/a ne ugotovi, da si nekaj let nazaj objavil/a razgaljen posnetek. Meniš, da bi si še želel/a biti s teboj? 

Ti vprašanji ti bosta pomagali presojati, ali je objava smiselna in varna, pa tudi ali ogroža tvojo varnost, zdravje in prihodnost.

Želim ti varno in zabavno uporabo TikToka!

***

Študentka psihologije Anja Marinšek je sodelavka ISA Instituta. 

MZ in Neon

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
2°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.