Časoris
Mobitel.

Telefon, moj NAJboljši prijatelj, in kaj narediti, da ne bo edini

 

Tršica Nina pametuje (tokrat staršem)

Vsak starš se prej ali slej sreča z dejstvom, da njegov otrok nujno in prav tisti hip potrebuje čisto svoj pametni telefon.* Če ste starš in se ne najdete v tem stavku … se še boste! Ker je otrok brez telefona totalno nekul, odrezan od sveta, ker ga brez telefona v bistvu sploh ni. Ne obstaja!

In vsak, še tako trden starš, se prej ali slej zlomi pod pritiski in se vda v kruto usodo – njegov otrok odhaja. Odhaja v ogromen virtualni svet. Pa še včeraj je ta malček sesal svoj palček, smrk, smrk.

Kaj morate storiti, preden otroku kupite pametni telefon:
  • Globoko se zazrite v njegove prelepe otroške oči. Tokrat jih namreč vidite zadnjič. Njegov pogled bo od zdaj naprej usmerjen navpično navzdol – v ekran.
  • Usedite se in se sproščeno pogovorite z njim. To bo zadnji pogovor… v realnem svetu. Njegov največji zaupnik in prijatelj, s katerim bo delil svoje skrivnosti in življenje, bo – telefon.
  • Prijavite se na socialna omrežja – da ga boste še kdaj videli in vedeli, kaj je jedel za malico. In si ogledali njegove profilne slike. Ter se spraševali, če se je v tem času spremenil v manekena.

A ne skrbite! Obstajajo tudi dobre plati novega sostanovalca – pametnega telefona. Vaše stanovanje bo spet čisto. Otrok namreč ne bo več potreboval igrač. In barvic. Ali družabnih iger. Samo še udoben kavč.

In ne bo imel časa, da bi naredil kakšno neumnost. Splezal na drevo, se umazal v pesku, sosedu pozvonil na zvonec ter zbežal ali takšne podobne brezvezne traparije.

Pa tudi na zmenke mu ne bo treba hoditi. Z  ljubeznijo svojega življenja se bo namreč pogovoril kar preko spleta.

Ves čas bo varno čepel doma. Na udobnem kavču. Ves čas! No … razen če se ne bo odločil, da se bo dobil z neznancem, s katerim je klepetal in ki je res  totalno frajerski. Ampak vi tega tako ali tako ne boste vedeli.

Torej kar brez skrbi in gremo v nakup.

Ok, ok, ni vse tako hudo. Najprej si dopovejte, da se čisto vsi starši srečujejo s tem fenomenom.  In da se vašim staršem ni bilo treba ubadati s tako težkimi, skoraj zlodejevimi zadevami, kot je pametni telefon. In da ste vi pravi carji, ker vam bo uspelo preprečiti, da vaš otrok postane telefonski zombi.

Kako?
  • Otroka začnite pripravljati na virtualni svet že danes. Kot učiteljica razrednega pouka lahko iz lastnih izkušenj trdim, da so prvošolčki že več kot pripravljeni na pogovor o varnosti na spletu.

Ob tem boste svojemu otroku kmalu lahko prebrali slikanico Ženičke in strički za daljnimi grički, ki jo je napisala ful kul avtorica Nina Jelen (hehe). V prednaročilu si jo lahko zagotovite portalu Ocean (še preden izide in bo zaradi aktualnosti teme takoj razgrabljena). Ob slikanici se lahko odkrito pogovarjate o spletu in tem, kaj vse se lahko zgodi, če se na njem pojavijo stvari, osebni posnetki, fotografije, besede, ki ne spadajo tja. Upam, da vam ne bo treba govoriti iz lastnih izkušenj in ja … sama sreča, da v naši mladosti – norosti tehnologija ni bila tako razvita!

Ko sem preizkušala svoje učence, sem zgroženo ugotovila, da bi skoraj vsi veselo vpisali na splet prav VSE svoje podatke (od številke čevljev in gesla bančne kartice do tega, kdaj sta ata in mama doma). Če gre za zabavno spletno stran, polno iger in prijateljev, brez zadržka vpišejo svojo telefonsko številko, da se lahko prijavijo. Tako kot jih učite vožnje s kolesom, jih učite življenja na spletu.

  • Skupaj s svojim otrokom sestavite pogodbo o uporabi telefona (primer spodaj). Pogodbo slavnostno podpišite, skrbno shranite in naredite še kakšen poseben pečat, da bo čisto čisto zares veljala!
  • Razložite mu, da je splet zakladnica znanja in razgledanosti. Da ni samo čakanje, da ga kdo klikne. In ja, najbrž se mu bo to zdelo zelo neverjetno in vas bo v mislih oklical za stare težake. Seveda morate v tem primeru tudi vi obvladati in poznati skrivnosti virtualnega sveta. Raziskujte splet, prijavite se na socialna omrežja … tudi tista, ki se vam bodo zdela strašno butasta in bo vašega mulca zaradi tega malo sram (ker se za starše pač ne spodobi, da vtikajo nos kar kamorkoli!).
  • Otroka naučite primernega obnašanja na spletu. Tudi če si skrit za napravo in vzdevkom, je precej gravžasto in strahopetno, če o ljudeh govoriš grde stvari.
  • Bodite mu za vzgled in ne visite kar naprej na telefonu. Otroci vse vidijo. Saj veste … kar se Janezek nauči … zna zelo uspešno uporabiti proti staršem.

Odložite telefon, ko se igrate, mu berete, ko se pogovarjate. Določite družinski čas brez tehnologije in nikoli ne uporabljajte telefona med kosilom. Saj vem, da je težko zdržati pet minut brez facebooka. Kaj vse se lahko zgodi v tem času! Mogoče je soseda spekla borovničevo pito, ki jo je obljubljala! Ali pa je Mirko objavil posnetek mačka, ki se praska. Ali pa – višek vseh viškov!!! – je nekdo polajkal vašo fotko! Bodite pogumni in močni in vse to preverite tedaj, ko imate pet minut (ali pol ure) zase.

  • Skupaj s svojim otrokom poiščite uporabne aplikacije – poučne, zanimive, pa tudi zabavne.
  • Pogovarjajte, pogovarjajte, pogovarjajte se!

Prepričana sem, da vam bo uspelo. In da ne boste kot moja znanka, ki je blazno ponosna nase, ker ji je otroke uspelo vzgojiti tako, da sem in tja za sekundo dvignejo pogled od telefonskega ekrana.

Zdaj pa takoj dol s telefona in se pojdite igrat z mulcem.

Pa vso srečo!

 

Pogodba o uporabi pametnega telefona

Telefon bom uporabljal/a v času ___________________ .

Če kličeta starša, se bom takoj oglasil/a.

Starša imata pravico do vpogleda v moj telefon.

Starša morata poznati vsa gesla.

Če bom telefon izgubil/a, pokvaril/a, bom sam/a zaslužil/a za novega.

Šolo bom postavil/a na prvo mesto – pred telefonom.

Telefon ne sodi h kosilu.

Nikoli, ampak res NIKOLI, ne bom klepetal/a ali se celo dobival/a z neznanci!

Na spletu ne bom delil/a svojih osebnih podatkov.

Na spletu bom vljuden/a.

Upošteval/a bom šolska pravila glede uporabe telefona.

 

S podpisom zagotavljam, da poznam pravila in obljubljam, da se jih bom držal/a.

Datum in podpis: ______________________________________

 

Imaš vprašanje za Tršico Nino?

Kar piši ji na urednik@casoris.si. In z veseljem ti bo povedala kaj pametnega.

 

*Prispevek je bil v rahlo spremenjeni različici in z naslovom Moj otrok in njegov prijatelj – telefon objavljen na spletnem portalu Vse bo v redu (Triglav). Objavljamo ga z dovoljenjem ustvarjalcev portala.

Nina

Jelen je Tršica Nina, učiteljica, ki je požrla vso pamet na svetu! Zakaj? Ker je že bila nesrečno zaljubljena. Ker se je sekirala zaradi krivega nosu. Ker so ji starši parali živce. Tršica Nina je doživela vse to in še stokrat več! In preživela! In teh trenutkov se zelo rada spominja! Zato vam, dragi mulci, z veseljem pametuje v Časorisu.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa