Časoris
Teja Jelenc pred fotografijo astronavtke Samanthe Cristoforetti. Vir: osebni arhiv
Teja Jelenc pred fotografijo astronavtke Samanthe Cristoforetti. Vir: osebni arhiv

Teja Jelenc bi bila prva slovenska astronavtka

Teja Jelenc, tretješolka z Gimnazije Nova Gorica, je obiskala Zvezdno mesto in se vrnila navdušena. »Bilo je neverjetno. Vrnila se bom, ampak ne kot turistka,« nam je zaupala.

Kaj ti je bilo najbolj všeč?

Vse mi je bilo tako všeč, da bi se težko odločila za eno stvar. Ampak v spominu mu bodo najbolj ostala predavanja.

Kaj vse si videla?

Že prvi dan smo videli dvorano z moduli vesoljskih postaj Mir in MVP ter dvorano s simulatorji Sojuzov.

Že po tem obisku je bila moja sim kartica na telefonu polna.

V naslednjih dneh smo si ogledali še dvorano z moduli postaje Mir, v isti stavbi smo imeli tudi predavanja o ruskem raketoplanu Buranu, vesoljskem sprehodu, medicini v vesolju, psihološki pripravljenosti astronavtov, znanstvenih poskusih na Mednarodni vesoljski postaji, pa tudi o tem, kako poteka izbor astronavtov ter predavanje o razvoju pilotiranja. Pri tem smo lahko tudi pilotirali helikopter na simulatorju.

Ogledali smo si še največjo centrifugo na svetu in po nekem naključju je mimo nas pritekel ameriški astronavt Jack Fischer, ki je ravno 20. aprila poletel na MVP.

Kaj si odnesla od obiska?

Največ sem odnesla od predavanj, saj o vesoljskih postajah in raketah vem že kar veliko.

Prej pa nisem vedela, da so zunanje stene modulov debele samo 5 milimetrov. Zanimivo je bilo predavanje o izvajanju vesoljskih sprehodov, kjer so govorili tudi o zapleteni zgradbi skafandra. En skafander naj bi izdelovali kar dve leti.

Najbolj pa me je pritegnilo predavanje o izboru kandidatov za astronavte. Prijavi se nekaj tisoč kandidatov, izbranih pa je manj kot deset ljudi, ki se kasneje leta pripravljajo na šest mesecev v vesolju. Neprecenljivo.

Kako bo obisk vplival na tvojo prihodnost, denimo na izbiro študija, poklica?

Po zaslugi te ekskurzije še bolj vem, da je vesolje res nekaj, s čimer se želim ukvarjati. Bila je odlična priložnost zame, ki bom definitivno poskušala postati prva slovenska astronavtka.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.