Časoris
Svetovni pokal v znanju. Vir: Arhiv OŠ Danile Kumar
Svetovni pokal v znanju. Vir: Arhiv OŠ Danile Kumar

Tašine medalje s svetovnega pokala znanja

Kaj povezuje debatiranje, pisanje, izzive in celo loterijo?

To so sestavni deli tekmovanja Svetovni pokal v znanju (World Scholar’s Cup – WSC). Odvija se po celem svetu in v njem sodeluje na tisoče učencev.

V Sloveniji je potekalo 2. in 3. februarja na OŠ Danile Kumar in v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na njem je sodelovalo 450 otrok iz Slovenije, Avstrije, Italije in Srbije.

Taša Ravnikar. Vir: Osebni arhiv
Taša Ravnikar. Vir: Osebni arhiv

Najbolje uvrščeni bodo sodelovali na naslednji stopnji, ki ji rečejo Global Round in bo junija v Pekingu.

Svetovni pokal znanja ni običajno tekmovanje, ampak je hvalnica učenju. Spodbuja sodelovanje, interdisciplinarno razmišljanje in motivira sodelujoče, da v sebi najdejo talente, za katere še niso vedeli.

Tekmovanje je sestavljeno iz 4 kategorij. To so: debata, kreativno skupinsko pisanje esejev, učenčev izziv in učenčeva loterija, ki je kot nekakšen kviz za sodelujoče.

Za zabavo med tekmovanjem poskrbita voditelja z zelo smešnimi šalami.

V kategoriji učenčev izziv oziroma preizkus znanja tekmovalci pokažejo svoje znanje v 6 disciplinah; izbirna disciplina (letos so bile to nerešene skrivnosti), zgodovina, umetnost in glasba, naravoslovje, družboslovna znanja in literatura. Vsaka disciplina pa ima določeno ožjo temo, ki jo razglasijo na spletni strani Word Scolar’s Cup. Letos je to bila svet na robu.

Med sodelujočimi je bila tudi učenka 7. razreda OŠ Dravlje Taša Ravnikar.

Taša najraje tekmuje v debatiranju, saj je to najzanimivejše in najhitrejše. Njena letošnja najljubša disciplina je bila izbirna; o skrivnostih. Je namreč zelo radovedna oseba in jo nerešene stvari zelo zanimajo.

Med pripravami na tekmovanje se je veliko naučila, še posebej pa ji bodo v spominu ostale zanimivosti o desetem planetu, bermudskemu trikotniku in gradnji piramid.

Pravi, da se je za prvi krog pripravljala relativno malo časa, saj so bile teme razglašene zelo pozno.

Taša je prejela kar 3 srebrne medalje, na katere je zelo ponosna, najbolj pa je ponosna na medaljo za debatiranje.

»Svetovni pokal znanja zelo zanimivo in zabavno tekmovanje, ki bi ga priporočala vsem svojim vrstnikom. Prednost je zagotovo možnost potovanja, saj v Sloveniji ni drugega kroga, pa tudi širjenje znanja, izboljšanje angleščine in spoznavanje novih prijateljev.«

Letos svetovno prvenstvo poteka še na primer na Nizozemskem, Kitajskem, Filipinih, v Južni Afriki, Avstraliji in Kazahstanu.

Metka

Dolanc obožuje Marca Marqueza in snemanje videov. Rada gre tudi v šolo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.