Časoris
Eva Maler na knjižnem sejmu. Vir: Osebni arhiv
Eva Maler na knjižnem sejmu. Vir: Osebni arhiv

Slovenski knjižni sejem je bil poln samih carjev

Petošolka Eva Maler iz Radovljice je res strastna bralka in novinarka. Njeno recenzijo Čuda ste z veseljem prebirali. Zdaj je napisala še prispevek o obisku slovenskega knjižnega sejma.

Ta veseli dan na slovenskem knjižnem sejmu

Prejšnji teden se je v Cankarjevem domu odvijal slovenski knjižni sejem. Šest dni je bilo komaj dovolj za tako pestro in zanimivo dogajanje. Sejem je odprl Martin Krpan sam. Ali pa je bil to Boštjan Gorenc – Pižama – lanskoletni dobitnik glavne nagrade za najboljšo knjigo?

Cicifest za najmlajše, prireditve, predstave, ustvarjalni in kuharski kotički, delavnice, debatne kavarne, pisateljski oder … nepregledno število knjig … avtorji …

Slovenci smo slavili 100. letnico prve slovenske slikanice, zato je bil sejem prav poseben. V llustratorskem kotu so se predstavljali slovenski ilustratorji in porisovali knjige. Prišel je tudi moj vzornik Axel Scheffler. Porisal mi je knjige  Zverjasec, Zmajček Zog, Zverjašček in Bi se gnetli na tej metli.

Petkov sejemski dan je bil res Ta veseli dan, saj so Radovljičani preplavili  Cankarjev dom.

Zakaj? Ali so vsi hiteli v ilustratorski kotiček? V kuharski kotiček? So zastonj delili knjige? 🙂

Nič od tega. Srce dežele, pristno sladka Radovljica, se je letos predstavljala kot gostujoče mesto. Linhart, Županova Micka, Matiček in kranjske čebelice obljubljajo, da vas bodo aprila pričakali tudi na najslajšem dogodku leta – na Festivalu čokolade v Radovljici.

Petkov večer pa zame ni bil več vesel, saj sem porisane in zato neprecenljive knjige pozabila nekje na sejmu, medtem ko sem čakala na Zvonka Čoha, da mi jih poriše še nekaj.

Na sejmu so bile podeljene tudi Zlate hruške 2017.

Boris A. Novak pa je bil nagrajen za prvi slovenski epos Vrata nepovrata, ki je postal knjiga leta.

Vrata nepovrata so samo ena Vrata, ta veseli dan pa je lahko prav vsak dan. Zame je bila to sobota, ko smo šli zopet na knjižni sejem iskat izgubljene knjige. Vse štiri smo našli, zahvala gre Vodnikovi domačiji.

Mami mi je od same sreče takoj kupila Zgodovino Slovenije v stripu, knjigo leta po mojem izboru. Žiga X Gombač in Ivan Mitrevski sta prava carja.

Knjižni sejem je bil nasploh poln samih carjev.

 

Ali veš?

Prva slovenska slikanica je Levstikov Martin Krpan. Ilustriral jo je Hinko Smrekar.

Pisatelji knjige podpisujejo, ilustratorji pa porisujejo.

Letos 100. obletnico praznuje tudi Narodna galerija.

Radovljica je srednjeveško mesto in se od takrat imenuje Srce Dežele.

 

Eva Maler, 5. razred, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Slovarček

Epos pomeni ep.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.