Časoris
Prvi september. Vir: Adobe Stock
Prvi september. Vir: Adobe Stock

Ta čudoviti (japajade!) 1. september

Ne vem za vas, ampak meni se zdi, da čas poleti teče bistveno hitreje kot sicer.

Samo dvakrat se človek obrne in že je tukaj 15. avgust, z njim se v zrak prikrade tisti značilni vonj po šolskih copatih. Naslednji obrat pa nas pripelje že naravnost do prvega šolskega dne. Ja, do prvega septembra, o katerem se zadnje dni toliko govori. Letos še posebej. Kako se ga vsi veselimo. Kako je to najlepši dan za nas, učence. Kako vzhičeno se bomo podali do šole, kjer bomo zopet srečali prijatelje in učitelje … 

Slednje sicer drži, ampak o kakšni posebni vzhičenosti bi, če bi se nas kaj vprašalo, težko govorili. Prvošolčki mogoče še, saj verjetno že dva meseca poslušajo, kako veliki so, ker gredo že v šolo; tega se celo prav dobro spomnim. Kot se spomnim tudi občutka ogoljufanosti, ko sem ugotovil, da je to pa zdaj to. Da ni več poti nazaj, da je tisti »kako velik si že« v resnici uvod v obvezo, ki se je še zlepa ne bomo znebili. 

In potem je tu še tisto božjastno vprašanje: »Se že kaj veseliš šole?« Mogoče ne bi bilo napak, če bi tiste, ki izrečejo te besede, napotili v najbližjo zdravstveno ustanovo. Prosim?! Mislim, je to kakšna posebna vrsta amnezije, ali niste nikoli hodili v šolo?

No, pa sem si dal duška. Glede na to, da me čaka 10 mesecev trdega dela, si to lahko privoščim vsaj na današnji dan, kajne?

V resnici niti ni tako grozno, kot se mogoče sliši. Nekajkrat nas bo budilka zjutraj kruto vrgla iz spanca, čez en teden pa bodo počitnice le še oddaljena preteklost (da spanja do enih in ponočevanja pred televizorjem niti ne omenjam). Oziroma še bolj oddaljena prihodnost, na katero bomo tako željno čakali. Vmes pa nas čaka marsikaj – tako prijetnega kot tudi malo manj prijetnega. Prvega vam, dragi sotrpini, želim v izobilju – torej same petice, pohvale, uspeh za uspehom –, slednjega pa le za vzorec, če je mogoče, pa še toliko ne. Saj bomo zmogli!

Ul Zorc-Rupnik z brošuro Slova na izi. Vir: Osebni arhiv
Ul Zorc-Rupnik z brošuro Slova na izi. Vir: Osebni arhiv

Aja, da ne pozabim! Pa skočite kaj na YouTube kanala SLOVA in MATA NA IZI; kar nekaj novih posnetkov mi je uspelo spraviti skupaj v času počitnic, mnogo več pa jih še sledi. Če imate kakšne posebne želje, mi pišite, če bi radi sodelovali pri snemanju katerega od filmčkov – pišite, če … Lahko mi pišete tudi kar tako, velja? 

En NA IZI pozdravček vsem, Ul

Ul Zorc-Rupnik, 9. razred, OŠ Brezovica

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.