Časoris
Sposobnost uravnavanja naše ravni energije pozitivno vpliva na naše dosežke in odnose. Pomaga nam tudi pri sledenju ciljem in premagovanju ovir. Foto: Jacek Chabraszewski/Dreamstime
Sposobnost uravnavanja naše ravni energije pozitivno vpliva na naše dosežke in odnose. Pomaga nam tudi pri sledenju ciljem in premagovanju ovir. Foto: Jacek Chabraszewski/Dreamstime

Svoje energije vladar

Včasih se zgodi, da prekipevamo od energije takrat, ko bi morali biti umirjeni in premišljeni (npr. smo zelo na trnih pred pisanjem preizkusa znanja), ali da po drugi strani le s težavo najdemo energijo za naloge, ki jih moramo opraviti (npr. smo zaspani ter zdolgočaseni med šolskimi urami).

Na našo raven energije vpliva veliko različnih dejavnikov – odvisna je od naše prehrane, spalnih navad, stresa, ki ga doživljamo, od tega, koliko smo športno aktivni, in še od mnogih drugih dejavnikov.

Čeprav na našo raven energije vpliva mnogo različnih dejavnikov, lahko nanjo načrtno vplivamo tudi mi sami.

Sposobnost uravnavanja naše ravni energije pozitivno vpliva na naše dosežke in odnose. Pomaga nam tudi pri sledenju ciljem in premagovanju ovir.

Pri tem je pomembno, da znamo prepoznati našo raven energije – torej, da opazimo, če smo nemirni takrat, ko bi morali biti pozorni in osredotočeni (npr. pred testom), in da opazimo, če smo lenobni in nemotivirani takrat, ko bi morali prekipevati od energije (npr. pred plesnim nastopom ali nogometno tekmo).

Nasveti za energijo. Vir: ISA Institut
Nasveti za energijo. Vir: ISA Institut

Ko prepoznamo neskladje med našo ravnjo energije in energijo, ki jo zahteva aktivnost, naloga oz. dejavnost, ki jo opravljamo, lahko načrtno uporabimo naše telo in dražljaje z okolja, da si pomagamo uravnati in ustrezno prilagoditi našo raven energije.

Vidni dražljaji

Kadar želimo zmanjšati našo raven energije in se pomiriti, nam pri tem lahko pomagajo zatemnjene luči nevtralnih barv, majhno število vidnih dražljajev in urejen prostor okoli nas.

"Zgodbo o Sončnici sem pisal dolgo časa, kar kakšno desetletje." Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Če pa želimo povečati našo raven energije, lahko za to poskrbimo tako, da se obdamo z veliko različnimi vidnimi dražljaji in močno, dnevno svetlobo. Npr. pred spanjem poskrbimo, da je v sobi tema, zjutraj, ko se želimo zbuditi, pa razprimo zavese in pustimo dnevni svetlobi, da nas prebudi.

Slušni dražljaji

Uporabimo lahko tudi slušne dražljaje – npr. beli šum, umirjeno glasbo in ritmične zvoke za pomiritev in glasno glasbo s hitrim tempom za dvig energije.

Glasba. Vir: Pexels
Vir: Pexels

Če smo pred preverjanjem znanja na trnih, napeti in ne moremo umiriti svojih misli, si lahko predvajamo pomirjajočo glasbo (npr. zvok dežja ali tropskega gozda), in če smo pred treningom utrujeni, si lahko glasno predvajamo živahno glasbo s hitrim tempom in se tako aktiviramo.

Vonji

Tudi vonji nam lahko pomagajo uravnavati našo raven energije.

Vonji eteričnih olj nas tako pomirjajo, medtem ko nas močne vonjave prebudijo in aktivirajo (npr. izrazit parfum ali vonj kavnih zrn).

Slovenski izum je tudi razpršilo za parfume. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Tako se lahko npr. pred obiskom zobozdravnika, zaradi katerega smo vznemirjeni in pod stresom, umirimo tako, da naredimo par globokih vdihov in pri tem vonjamo eterična olja.

Telo in gibanje

Za pomiritev ali aktivacijo lahko uporabimo tudi naše telo.

Nežno ritmično zibanje (npr. na gugalniku) in ritmično premikanje (npr. hoja, odbijanje žoge od tal) nas pomirjata, medtem ko nas hitri, impulzivni in eksplozivni gibi aktivirajo in nas napolnijo z energijo (npr. šprinti, hitre igre z žogo, adrenalinske aktivnosti).

Foto: Henryk Żychowski/CC BY 3.0

Tako se lahko pred prvim zmenkom nekoliko pomiriš s tem, da se nekajkrat zazibaš na gugalnici, pred delanjem domače naloge po večerji, ko si že utrujen/a, pa se lahko aktiviraš tako, da narediš nekaj hitrih in eksplozivnih poskokov.

Obstaja še mnogo več različnih načinov, kako se lahko z uporabo čutil in telesa pomiriš oziroma aktiviraš. Preizkusiš lahko tudi, kateri okusi te pomirjajo oziroma aktivirajo in kako nate vplivajo objemi ali dražljaji z različno temperaturo.

Predstavljene ideje za zmanjševanje ravni energije lahko uporabiš tudi, ko se znajdeš v prepiru ali ko se razjeziš.

S predvajanjem umirjene glasbe, kratkim sprehodom, vonjanjem eteričnih olj ali skodelico toplega čaja si lahko pomagaš, da se umiriš in da je tvoj odziv v konfliktni situaciji premišljen in nadzorovan.

Predstavila sem ti nekaj načinov, ki jih lahko preizkusiš. Seveda lahko uporabiš tudi kombinacijo različnih dražljajev in raziskuješ, kaj tebi pomaga, da se pomiriš oz. si povišaš raven energije tako, da ta ustreza okoliščinam, v katerih si.

Predlagam ti, da za umiritev preizkusiš tudi vajo postopne mišične relaksacije.

Vir:

Auch, A. in Anonuevo, M. (b.d.). Activities for Self-Regulation. Pridobljeno s: https://makingsenseoftrauma.com/wp-content/uploads/2018/06/Activities-for-Self-Regulation.pdf

***

Prispevek in grafiko je pripravila univerzitetna diplomirana psihologinja Anja Marinšek.

MZ in Neon
Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

ISA Institut

Vsebine pripravljajo psihologinje dr. Tina Pirc, mag. Mateja Štirn, Mateja Dolinar, Katarina Kocbek in Anja Marinšek, pa tudi številne strokovne sodelavke in sodelavci različnih projektov.

Prispevki nastajajo v okviru programa NEON – Varni brez nasilja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, ali v okviru projekta »Izzivi medkulturnega sobivanja«, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.