Časoris
Žiga X. Gombač. Foto: David Guček/Arhiv National Geographic Junior
Žiga X. Gombač. Foto: David Guček/Arhiv National Geographic Junior

Svet bolj kot kdajkoli prej potrebuje ustvarjalce

Ali zna Žiga X Gombač narisati zmaja? Kako v hipu ustvari zgodovino? Zakaj je poseben in s čim je navdušil petošolko iz Radovljice?

Eva Maler je v svojem prispevku o Skrivnosti zmajevega jajca obljubila, da bo v prihodnosti poiskala odgovore na ta vprašanja. Zdaj izpolnjuje obljubo.

Ustvarjajte, ustvarjajte, ustvarjajte!

V Alkimistu piše, da ko si nekaj močno želiš, vse stvarstvo stremi k temu, da se ti želja uresniči. Pa to drži? Kje je finta?

Moja velika želja je srečanje z mojimi literarnimi vzorniki Andrejem Rozmanom – Rozo, Boštjanom Gorencem – Pižamo in Žigom X Gombačem.

Pa saj komaj dojemam:

Z Rozo sva skupaj nastopila na otvoritvenem dogodku noči muzejev.

Z Žigom sva se ob dnevu Zemlje srečala na Ljubljanskem gradu ob odprtju razstave Skrivnost zmajevega jajca.

Pa Pižama? Ogledala sem si predstavo Cankar v stripu, kjer vsi trije nastopajo, a to ni ravno srečanje. Tako ostane le še Pižama: iz oči v oči, in če si drznem zaželeti še več – skupaj na odru.

Z Žigo X Gombačem sem se pogovarjala v Zmajevi votlini na Ljubljanskem gradu.

Že davno me je navdušil z zbirko stripov Živa iz muzeja. Saj veste: Živa se dotakne zgodovinskega predmeta iz muzeja in že pristane v času, iz katerega predmet izvira.

Potem me je čisto očaral z Zgodovino Slovenije v stripu, ki je knjiga leta po mojem izboru.

Zgodovina še nikoli ni bila tako zabavna! Kot opozorilo navajam stranske učinke, ki pridejo do izraza predvsem pri urah zgodovine: razturate v znanju, ne da bi sploh odprli tisti suhoparni učbenik. 🙂

Časorisovcem je Žiga namenil prav posebno sporočilo:

Ustvarjajte, ustvarjajte, ustvarjajte!

Pišite, rišite, plešite, pojte, igrajte, ustvarjajte, karkoli vas veseli, tudi če se drugim zdi neumno, tudi če vas nihče ne razume.

Ustvarjajte, kadarkoli, ne glede na neurja, tudi ko vas boli, da ni za zdržat, ustvarjajte, kjerkoli ste, sami ali v družbi. Samo ustvarjajte! In še bolj ustvarjajte!

In zakaj je Žiga tako zelo poseben?

Ker je tako zelo preprost, izjemno prijazen in izredno prijeten sogovornik.

Ker se je z mano pogovarjal, kot da sva isto, me prav zares poslušal, pokazal pristno zanimanje zame, me gledal v oči in mi podal roko.

Ker se je močno potrudil in mi kljub temu, da res ne zna, narisal zmaja (beri: glavonožca :-)). Ivan Mitrevski, iskrena hvala za ilustracije v stripih o Živi.

Ker je ravno prav zmeden, da v posvetilo napiše napačen datum in tako v hipu ustvari zgodovino. Skrivnost njegovega navdiha je razkrita!

Ko gledam njega, vidim Živo, in ko gledam Živo, vidim njega in se sprašujem, le kdaj bo Živa dobila prvi tatu? 🙂

Žiga X Gombač je Ustvarjalec. In ravno to je tista finta, ki pomaga stvarstvu, da ti izpolni želje. Za izpolnitev svojih želja ustvarjam, ustvarjam in ustvarjam in v tem neznansko uživam. Svet zdaj bolj kot kadarkoli potrebuje ustvarjalce!

Eva Maler, 5. razred, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica

Žiga X. Gombač z oboževalci. Foto: David Guček/Arhiv National Geographic Junior
Žiga X Gombač z oboževalci. Foto: David Guček/Arhiv National Geographic Junior

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
-5°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.