Časoris
Program mednarodne mature dijake navaja na samostojno delo in jih tako dobro pripravi na študij na univerzi. Vir: Adobe Stock
Program mednarodne mature dijake navaja na samostojno delo in jih tako dobro pripravi na študij na univerzi. Vir: Adobe Stock

Študij v tujini: kako začeti iskati?

Ime mi je Mia Baškovič, stara sem 18 let in prihajam iz Kopra. Za Časoris sem od januarja do junija 2022 snemala tiktoke, zdaj pa bom vsak mesec napisala prispevek o študiju v tujini.

V vsakem prispevku bom pisala o študiju v drugi državi in prispevku dodala intervju z nekom, ki tam študira.

V devetem razredu osnovne šole sem se odločila, da bom študij nadaljevala v tujini. Pred vpisom na srednjo šolo so me zanimali tako naravoslovni kot družboslovni predmeti.

Med šolanjem na Gimnaziji Bežigrad sem spoznala, da bi med študijem rada poglobila svoje znanje na področjih filozofije, politologije, ekonomije in sociologije. Zelo rada pišem in analiziram dogajanje po svetu, zato je delo novinarke moj sanjski poklic.

O študiju v tujini se je dobro pozanimati na spletu, spraševati profesorje v šoli in izkoristiti vsako priložnost za pogovor s tistimi, ki že študirajo v tujini. Vir: AdobeStock
Vir: Adobe Stock

O študiju v tujini sem se pozanimala na spletu, spraševala profesorje v šoli in izkoristila vsako priložnost za pogovor z osebami, ki obiskujejo tuje univerze.

Z zbranimi informacijami sem prišla do zaključka, da bom imela boljše možnosti za vpis na univerzo v tujini z opravljeno mednarodno maturo (angl. International Baccalaureate Diploma Programme, krajše IB), ki je priznana na večini univerz po svetu.

Program mednarodne mature v celoti poteka v angleškem jeziku, zato ob vpisu na študijski program v angleščini ni treba opravljati dodatnih izpitov iz angleščine. Prav tako način dela dijake navaja na samostojno delo in jih tako dobro pripravi na študij na univerzi.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

V Sloveniji program mednarodne mature izvajajo Gimnazija Bežigrad, II. gimnazija Maribor, Gimnazija Kranj, Gimnazija Novo mesto in zasebna šola Vector International Academy.

Zdaj obiskujem program mednarodne mature na Reki, na Hrvaškem. Na mojem urniku so trije predmeti na osnovni ravni, matematika, biologija in francoščina, in trije predmeti na višji ravni, angleški jezik in literatura, globalna politika in poslovni management.

Uživam v izzivih »nenavadnih« predmetov, kot so TOK (teorija spoznavanja), dejavnosti CAS (kreativnost, aktivnost in prostovoljno družbeno delo) in EE (obsežna seminarska naloga iz enega izmed predmetov).

Vseh šest predmetov, ki sem jih izbrala, mi je pisanih na kožo.

Podprite Časoris - poljubno

Mia

Baškovič je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Zelo rada bere in piše. Želi si študirati v tujini in postati novinarka. V prostem času rada hodi na sprehode, teče, izvaja jogo, posluša glasbo in gleda serije.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.