Časoris
Evropski mladinski parlament Slovenije je s svojo nacionalno konferenco in spodbujanjem dialoga med mladimi o aktualnih družbenih temah prepričal nacionalno izborno žirijo, da mu je podelila prvo mesto v konkurenci šestih tekmecev. Foto: Svebor Mihael Jelić
Evropski mladinski parlament Slovenija je s svojo nacionalno konferenco in spodbujanjem dialoga med mladimi o aktualnih družbenih temah prepričal nacionalno izborno žirijo, da mu je podelila prvo mesto v konkurenci šestih tekmecev. Foto: Svebor Mihael Jelić

Soustvarjanje družbe je še posebej pomembno za mlade

Društvo Evropski mladinski parlament Slovenija (EMPS) deluje s pomočjo prostovoljcev in po načelu »mladi za mlade«.

Prek organizacije dogodkov, ki jih imenujemo seje, združujemo mlade in jim omogočamo debatiranje o aktualnih evropskih in svetovnih vprašanjih ter sklepanje prijateljstev, ki ne poznajo meja.

Trud, ki ga vložimo v delovanje društva, je bil tudi letos nagrajen.

Eden izmed naših dogodkov, 6. nacionalna seja EMPS Ljubljana 2020, je namreč zmagal na natečaju za mladinsko nagrado Karla Velikega na državni ravni, kar smo dosegli že peto leto zapored.

Dogodek sta organizirala Marco Jacoangeli in Luka Stanković.

Z Marcom sva imela čast organizirati 6. nacionalno sejo EMP Slovenija, ki naj bi se sprva odvila poleti 2020 v Ljubljani. Zaradi pandemije smo dogodek premaknili na jesen, ker pa je bilo dogodek v živo tudi takrat nemogoče izpeljati, sva organizirala prvo digitalno sejo EMP Slovenija, ki je združila več kot 60 udeležencev iz skoraj celotne Evrope. Organizacija, koordinacija in želja, da vsakemu udeležencu pričarava nepozabno izkušnjo, nama je bila najpomembnejša. Pridobivanje novih izkušenj in spoznavanje novih ljudi je bil le dodaten bonus, ki ga nisva bila deležna samo midva, temveč vsi sodelujoči. Seja se je žal zaključila, a vezi in prijateljstva ostajajo.

Luka Stanković, glavni organizator dogodka
Foto: Valentin Solimeo
Naše društvo in delo si želimo približati čim večjemu številu mladih, saj verjamemo, da sodelovanje na naših dogodkih posameznike opolnomoči in jim pomaga na veliko področjih – od javnega nastopanja, debatiranja in dela v skupini do veščin, kot so fotografiranje, videografiranje in grafično oblikovanje. Foto: Valentin Solimeo

Na natečaju za mladinsko nagrado Karla Velikega smo se odločili sodelovati prav zaradi večje prepoznavnosti in večjega dosega. V naslednji fazi natečaja se bomo za to nagrado pomerili s 26 drugimi nacionalnimi zmagovalnimi projekti.

Za društvo nagrada pomeni upanje na čim več novih članov, ki bodo imeli priložnost enkratnega doživetja, ki ga EMP ponuja.

Za naju je ta nagrada velika čast. Ponosna sva, da sva lahko prispevala k izmenjavi pogledov mladih glede aktualnih dogajanj v Evropi in svetu ter k vzpostavljanju in krepitvi vezi, ki so za nas mlade neprecenljive, še posebej v trenutnih razmerah. Hkrati sva vesela, da sva lahko prispevala k organizaciji, ki nama veliko pomeni, zato je nagrada tudi potrditev dobrega dela.

Marco Jacoangeli in Luka Stanković, glavna organizatorja dogodka

V EMP Slovenija spodbujamo tudi aktivno državljanstvo. To ne pomeni samo udeležbe na volitvah in referendumih – pomeni tudi soustvarjanje družbe in javnih tem na lokalnem, državnem in mednarodnem nivoju.

Pomembno je, da aktivno državljanstvo temelji na medsebojnem spoštovanju, enakosti, upoštevanju človekovih pravic in demokratičnih vrednotah.

Foto: Sara Pellegrini
Soustvarjanje družbe je še posebej pomembno za mlade, ki lahko s sodelovanjem v društvih in organizacijah, kot je naša, prispevajo k izboljšanju položaja sovrstnikov v družbi. Foto: Sara Pellegrini

Našemu društvu se lahko pridruži kdorkoli med približno 15. in 25. letom. Član postaneš tako, da se udeležiš enega izmed naših dogodkov, ki jih lahko zaslediš na naši spletni strani ali na naših družbenih omrežjih (Facebook/Instagram).

Kot član EMP Slovenija postaneš del mreže European Youth Parliament, ki zajema 40 držav po vsej Evropi, in imaš možnost prijave za sodelovanje tudi na drugih sejah, vključno s tistimi v tujini.

Ela Bolčič, Evropski mladinski parlament Slovenija

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednik@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.