Časoris
V družbi se od dečkov in njihovih očetov pričakuje, da se bodo obnašali »po moško«. In da ne bi izpadli poženščeni ali homoseksualci, se moški raje odločajo za okolju neprijazna dejanja. Foto: Lexandr Lexandrovich/Dreamstime
V družbi se od dečkov in njihovih očetov pričakuje, da se bodo obnašali »po moško«. In da ne bi izpadli poženščeni ali homoseksualci, se moški raje odločajo za okolju neprijazna dejanja. Foto: Lexandr Lexandrovich/Dreamstime

So spol in odpadki povezani?

Ženske v povprečju živijo bolj okolju prijazno življenje kot moški. V primerjavi z njimi smetijo manj, pogosteje reciklirajo in pustijo za seboj manjši ogljični odtis.

Raziskave so pokazale, da so te razlike povezane s tem, kako si ljudje razlagajo »okolju prijazno obnašanje«.

Tako ženske kot moški menijo, da je takšno obnašanje ženstveno in se ga povezuje z lastnostmi oziroma vedenjem, kot so prijaznost, skrbnost, pasivnost, čustvenost ali nežnost. Torej nasprotje moškosti, ki se jo opisuje z oznakami, kot so vodstvenost, moč, pogum in samostojnost.

Toda v družbi se od dečkov in njihovih očetov pričakuje, da se bodo obnašali »po moško«. In da ne bi izpadli poženščeni ali homoseksualci, se moški raje odločajo za okolju neprijazna dejanja.

Spolne vloge vplivajo tudi na to, kdo opravlja gospodinjska opravila. Še vedno so zanje v bistveno večji meri zadolžene mame ali babice. Ena takih zadolžitev je upravljanje z odpadki.

Foto: Sergey Chuyko/Dreamstime
Foto: Sergey Chuyko/Dreamstime

V Forumu za enakopraven razvoj smo, s podporo Ministrstva za zunanje zadeve, preiskovali, kako so povezani spol in odpadki, in sicer v Albaniji.

Raziskava je potrdila že zapisano; pričakuje se, da bodo dom in prostovoljno čiščenje ulic opravile ženske. Toda, ko čiščenje v skupnosti postane priznana in pomembna dejavnost, se iz prostovoljne spremeni v plačljivo, za njeno izvajanje pa povečini zaposlijo moške.

Mame in babice pa naenkrat nimajo več veliko vpliva na to, kje in kako se zbirajo odpadki in ali se jih tudi reciklira.

Odpadki lahko predstavljajo tudi priložnost za večjo ekonomsko samostojnost žensk.

Ženske v Albaniji se ponekod že povezujejo. Po dve ali tri posameznice zbirajo stara oblačila, jih popravijo ali spremenijo njihovo namembnost, nato pa jih prodajo.

Podobnih priložnosti je mnogo, na primer kvačkanje starih plastičnih vrečk v podstavke za kozarce ali sete za krožnike, izdelovanje torb in nahrbtnikov iz recikliranih materialov ali predelava odpadnega organskega materiala v pelete za kurjavo.

Pobiranje odpadkov. Foto: Andrii Klemenchenko/Dreamstime
Foto: Andrii Klemenchenko/Dreamstime

In kako je z upravljanjem odpadkov v Sloveniji?

V komunalnih podjetjih je zaposlenih med 17 in 30 % žensk, evropska raziskava za leto 2016 pa je pokazala, da v Sloveniji vsak dan kuha in opravlja gospodinjska opravila 81 % žensk ter 27 % moških.

Kako pa je pri tebi doma: kdo kuha, lika, pere in odnaša smeti?

Ana Kalin, Forum za enakopraven razvoj

Podprite Časoris - poljubno

Časorisov pokrovitelj

V Časorisu s svojimi sporočili gostujejo tudi podjetja in ustanove.
S tem nam pomagajo, da ustvarjamo vsebine za otroke.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.