Časoris
Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli 2019. Vir: Arhiv ZPMS
Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli 2019. Vir: Arhiv ZPMS

Snemimo roza-modra očala

Enake možnosti in priložnosti za dekleta in fante?

Moram reči, da sem potrebovala kar nekaj časa, preden se mi je porodila ideja, o čem bi lahko pisala. Verjetno zato, ker sem o tej temi vedela premalo. Zdi se mi namreč, da je v naši družbi, v naši državi za enakopravnost spolov kar dobro poskrbljeno. 

Ko pa sem začela prebirati gradivo, ki nam je bilo na voljo, sem ugotovila, da gre v osnovi za dve stvari.

Za enakopravnost spolov in za enakost spolov.

Enakopravnost pomeni samo pravno enakost moških in žensk. Enakost spolov pa je širši pojem, ki vključuje tako pravno enakost kot dejansko enakost, ki se nanaša na resnične situacije v odnosu med spoloma.

Tudi če uzakonimo enakopravnost, še ne pomeni, da imata oba spola v vsakdanjem življenju enake možnosti.

Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli 2019. Vir: Arhiv ZPMS

Prizor z zaključne prireditve natečaja Evropa v šoli 2019. Vir: arhiv ZPMS

Med drugim je na zaključni prireditvi natečaja Evropa v šoli o tem govoril tudi zunanji minister, dr. Miro Cerar, ki nas je pozval, naj si za enake možnosti spolov prizadevamo čisto vsak dan. Ne samo s pravnimi predpisi, ampak tudi v medosebnih odnosih. Povedal je tudi, da moramo spoštovati drug drugega in sprejemati razlike, ki so med nami.

To pa je pravzaprav bistveno. Enakosti spolov nikakor ne smemo razumevati kot istosti ali podobnosti žensk in moških, ampak kot sprejemanje drugačnosti med ženskami in moškimi ter enako vrednotenje teh razlik in različnih družbenih vlog.

Čez čas je stvar začela dobivati neki širši pomen in krog stvari, o katerih sem menila, da lahko pišem za natečaj, se je precej razširil. Ampak – zakaj bi sploh kaj napisala? Zakaj sem prebirala gradivo o tej temi?

Kot je dejal gospod minister, menim tudi jaz. Znanje bogati človeka. In ker sem ugotovila, da vem o vsem skupaj zelo malo, sem se takoj odločila, da razširim svoja krila vedenja. Začela sem dojemati, kako se vse prepleta in povezuje. Namen natečaja je namreč ravno v tem, da se mladi soočimo z družbenimi problemi, ki jih povsod srečujemo. S tem krepimo medsebojno razumevanje, solidarnost in strpnost drug do drugega. Že naslov letošnje teme pa sili h kritičnemu razmišljanju o tem. Zato se mi zdi ta natečaj super, saj vsako leto izvem veliko novega o razpisani temi. Vedno znova pa spoznavam, kako sta strpnost in povezovanje med ljudmi pomembni vrednoti, da lahko demokratična družba sploh funkcionira.

Mateja Golc z mentorico Marijo Mir Milošič. Vir: Osebni arhiv

Mateja Golc z mentorico Marijo Mir Milošič. Vir: osebni arhiv

Po dolgem premisleku mi je torej končno uspelo najti način, kako zapisati svoje misli o enakosti med spoloma. To mi je očitno kar uspelo. Sama se sicer ne primerjam rada z vrstniki ali s komerkoli, saj menim, da smo se vsi, ki smo se prijavili na natečaj, potrudili po svojih najboljših močeh.

Zmagovalci smo torej vsi, ki smo kar koli ustvarjali in pri tem razmišljali o letošnji temi ter o pomembnosti Evrope za nas. To je bistveno.

Letos sem bila prva pač jaz, drugo leto bo nekdo drug. Seveda sem vesela, da sem zmagala. Prvo mesto v državi se kar dobro sliši, vendar se mi zdi, da je večjega pomena tisti drugi del te nagrade. Znanje in zmožnost kritičnega razmišljanja, ki ju je vsak tekmovalec pridobil. To ima večji, širši pomen.

Naloga nas tekmovalcev (ne glede na to, na katero mesto se je kdo uvrstil) je, da zavedanje o enakosti med spoloma ter pomembnosti Evrope za Slovenijo prenašamo na druge vrstnike, starše, znance in k sodelovanju na natečaju povabimo še druge mlade.

S tem bo v Sloveniji še več razmišljujočih mladih ljudi, ki ne bodo samo tarnali in kritizirali, temveč bodo probleme skušali tudi reševati. To pa lahko prinese kaj dobrega celotni družbi. 

                                                                           Mateja Golc, 2. a, Gimnazija Ptuj   

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa