Časoris
Slovenija že drugič prevzema krmilo Sveta EU – prvič je to storila v prvi polovici leta 2008. Predsedovanje bo tokrat potekalo pod sloganom Skupaj. Odporna. Evropa. Foto: Freepik
Slovenija že drugič prevzema krmilo Sveta EU – prvič je to storila v prvi polovici leta 2008. Predsedovanje bo tokrat potekalo pod sloganom Skupaj. Odporna. Evropa. Foto: Freepik

Slovenija začenja predsedovanje Svetu EU

Poletje je ponavadi čas kislih kumaric. A letos, vsaj v Sloveniji, ni tako.

Naša država danes uradno prevzema polletno predsedovanje Svetu EU. Zaradi tega jo bodo, kot narekuje tradicija, obiskali predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in kolegij Evropske komisije.

Logotip predsedovanja. Vir: Vlada RS
Logotip slovenskega predsedovanja. Vir: Vlada RS

Skupaj s predsednikom vlade Janezom Janšo in ministri bodo govorili o programu in prednostnih izzivih našega predsedovanja.

Ti so, med drugim: Evropska unija po epidemiji koronavirusa, gospodarska obnova, migracije, zeleni in digitalni prehod, konferenca o prihodnosti Evrope ter širitev EU.

Nekatere naloge smo podedovali od Portugalske, od katere prevzemamo predsedovanje. Tako bo treba potrditi še smernice za pogajanje s Severno Makedonijo in Albanijo za vstop v Evropsko unijo. S Srbijo in Črno goro so bile že potrjene.

Večina dogodkov bo do konca leta potekala na Brdu pri Kranju, otvoritveni dogodek pa na Blejskem otoku.

Gledališče SNG Maribor bo tam prvič uprizorilo balet Povodni mož. Sloni na pesniški zapuščini Franceta Prešerna in nagovarja k iskanju rešitev za prihodnost v povezani, združeni Evropi.

Brez Prešerna ne bo šlo niti pri protokolarnih darilih, ki jih bodo naši voditelji poklonili voditeljem držav članic in ustanov EU. Med njimi bodo še faksimile njegove Zdravljice pa tudi manšetni gumbi s podobo črnega panterja in pametne stekleničke za vodo.

Predsedovanje bo stalo približno 80 milijonov evrov, pri njegovi izvedbi pa bo sodelovalo več kot dva tisoč ljudi.

Na sporedu bo predvidoma 200 dogodkov.

Če bodo sprostili epidemiološke ukrepe, bi nas lahko obiskalo med 10.000 in 15.000 ljudi.

Dogajanje lahko spremljaš na uradni spletni strani, Facebooku, Instagramu in Twitterju.

Slovarček

Faksimile je natančen, navadno fotografski posnetek rokopisa, tiska.

Za razmislek

  1. S čim se lahko Slovenija pohvali v svetu?
  2. Katera prednostna naloga se ti zdi najpomembnejša?
  3. Kam bi se EU še lahko širila?

***

Prispevek je del Časorisovega projekta Moja globalna prijateljstva, ki ga sofinancira platforma Sloga v okviru projekta »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022«. Tega sofinancirajo Evropska unija, Ministrstvo za javno upravo in Ministrstvo za zunanje zadeve. Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališč ali mnenj financerjev. 

Logotip Platforma Sloga, projekt Predsedovanje

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa