Časoris

Šestošolka Pia sprašuje, premier Janez Janša odgovarja

Šestošolka Pia Bartol z OŠ Šenčur sodeluje v projektu Zveze prijateljev mladine Slovenije Otroško novinarsko središče (ONS).

Namen projekta je odpiranje medijskega prostora tudi otrokom, z namenom umestitve otrokovih pravic v širši družbeni in politični prostor. Otroci lahko pod okriljem projekta zastavljajo vprašanja na določeno aktualno družbeno temo in pri tem izberejo tudi medij, s katerim želijo sodelovati pri iskanju odgovora. Novinarji jim nato pomagajo poiskati odgovor in ga objavijo v obliki novinarskega prispevka. 

Pia se je odločila, da bo vprašanje zastavila predsedniku vlade Janezu Janši, za posredovanje vprašanja in pridobivanje odgovora pa je izbrala Časoris.

Njeno vprašanje se glasi: Glede na to, kakšna majhna država smo, kakšno moč imamo v Evropi?

In kako ji odgovarja Janez Janša?

Evropsko unijo danes sestavlja 27 držav. Slednje so velike in majhne. Formalno smo države članice enakopravne pri najpomembnejših odločitvah. Pri vseh ostalih pa se odloča z večino glasov, kjer imajo večje države z več prebivalci večjo težo.

To pomeni, da se moramo Slovenci za naše interese boriti bolj odločno in da moramo biti bolj spretni pri sklepanju zavezništev.

Premier Janez Janša in predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Foto: Thierry Monasse/STA https://servis.sta.si/fotoservis/1091651

Evropska unija nam omogoča, da smo med seboj bolj povezani, da se lahko svobodno gibljemo preko nacionalnih meja in da si lahko izmenjujemo bogate izkušnje pri reševanju mnogih problemov.

Slovenija trenutno predseduje Svetu EU, kar pomeni, da je šest mesecev za krmilom vseh držav članic Evropske unije ter da ima pomembno vlogo pri usklajevanju številnih odločitev, ki vplivajo na naše življenje.

Njen glas je v tem obdobju tako še močnejši, vendar mora kot manjša država vodenju EU namenjati veliko svojih administrativnih in vladnih kapacitet.

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.