Časoris

Šestošolec Matevž sprašuje ministrico za izobraževanje

Tudi šestošolec Matevž Jerkič z OŠ Šenčur sodeluje v projektu Zveze prijateljev mladine Slovenije Otroško novinarsko središče (ONS).

»V tretjem razredu me je intervjuval starejši novinar, iz naše šole, šestošolec. Ko smo na začetku leta dobili list z dejavnostmi in sem videl da je na naši šoli novinarski krožek, sem se vpisal. Ko smo ga imeli prvič, mi je bilo zelo všeč. Učiteljica nam je takrat tudi dala prvo nalogo in morali smo napisati vprašanje za enega politika. Takoj sem napisal vprašanje in že komaj čakal da dobim odgovor.«

Prišel je iz šole, naredil nalogo in sedel pred računalnik. Sprva se ni in ni spomnil, kaj naj vpraša. »Po premisleku sem se odločil, da bom vprašal, kako da imajo tako veliko odgovornost, da predsedujejo Evropi.«

Odločil se je, da bo vprašanje zastavil ministrici za izobraževanje dr. Simoni Kustec. Tudi on je za posredovanje izbral Časoris.

Njegovo vprašanje se je nazadnje glasilo tako: Ali vas obremenjuje, da imate tako veliko odgovornost, da predsedujete Evropi?

In kako mu odgovarja Simona Kustec?

To, da si minister za šolstvo, znanost in šport cele Evrope, je res kar zelo odgovorna naloga.

Skupaj z ekipo v Sloveniji in Bruslju smo morali poiskati skupni jezik z vsemi 27 državami članicami EU. In nam je uspelo! Ker smo bili odlična ekipa, ki predano dela, se spoštuje in si pomaga, so nam zaupali tudi vsi ostali.

Tako smo skupaj sprejeli zelo pomembne odločitve za kar nekaj naslednjih let dela EU in držav članic glede prihodnjih oblik učenja, podpore delu znanstvenikov, pa tudi športnikov.

Ministrica dr. Simona Kustec. Vir: arhiv MZIŠ
Ministrica dr. Simona Kustec. Vir: arhiv MZIŠ

Še posebej pa smo veseli, da smo pomagali tudi pri glasu za vas, mlade in da bo naslednje leto 2022 evropsko leto mladih.

Kot vidite, je predsedovanje Evropi res zahtevno in odgovorno delo, ki pa nas kot najboljšo ekipo ni obremenjevalo, ampak nas je ob vseh dosežkih našega dela razveseljevalo.

Vesela in ponosna sem na naše skupne uspehe. Vsega dobrega in obilo učnih uspehov in prijazne praznične dni želim tudi vam.

***

Namen projekta je odpiranje medijskega prostora tudi otrokom, z namenom umestitve otrokovih pravic v širši družbeni in politični prostor. Otroci lahko pod okriljem projekta zastavljajo vprašanja na določeno aktualno družbeno temo in pri tem izberejo tudi medij, s katerim želijo sodelovati pri iskanju odgovora. Novinarji jim nato pomagajo poiskati odgovor in ga objavijo v obliki novinarskega prispevka. 

Časoris

V Časorisu s svojimi zapisi in razmišljanji gostujejo tudi otroci, učitelji, ravnatelji, strokovnjaki in starši.
V prispevkih je zapisano njihovo mnenje, ki ne izraža nujno stališč uredništva.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.