Časoris

Selitev na drugo celino je gotovo težka

Izmed vseh Zgodb otrok sveta, ki smo jih predstavili v Časorisu, je učenki Nejo Kunej in Lizo Kramar z Osnovne šole Prebold najbolj pritegnila zgodba Brazilke Samara Andrade Pereira.

Samara je povedala, da so ljudje v Braziliji veliko bolj odprti kot Slovenci.

Gotovo ji je bilo zelo težko, ko se je morala preseliti na drugo celino, sta zapisali v svojem prispevku za natečaj za najboljši odziv na Zgodbe otrok sveta.

Kako bi se mi počutili v njeni koži?

Samari se je bilo gotovo zelo težko preseliti na novo celino, kjer so življenjske razmere, kultura in okolje povsem drugačni. Ljudje v Sloveniji tudi niso tako odprti kot v Braziliji.

V šoli se je morala navaditi na nove sošolce in učitelje, kar ji je gotovo predstavljalo velik izziv. Verjetno so bili sošolci sprva zadržani in je niso takoj sprejeli medse. Ko pa so jo bolje spoznali, so ugotovili, da sploh ni slaba oseba in so z njo postali dobri prijatelji, čeprav na začetku niti niso govorili enakega jezika. Učitelji pa so kot odrasli odreagirali bolje in ji že od samega začetka pomagali, da se je vključila med vrstnike. Sošolci so imeli velik vpliv na njeno znanje slovenščine.

Ljudje se različno odzivamo na okolje, vendar pa kljub temu ne smemo pozabiti na strpnost, uvidevnost in spoštljivost do drugačnih in drugače mislečih. Kadar pride v razred bodisi tujec bodisi Slovenec ali kdorkoli, ki je drugačen od večine, moramo najprej pomisliti, kako bi se mi počutili v koži take osebe in kako bi si sami želeli, da se drugi obnašajo do nas v takšni ali podobni situaciji.

Tudi če nam osebnost ali druge karakteristike nekoga niso najbolj blizu, moramo taki osebi kljub temu oziroma prav zaradi tega ponuditi pomoč. Še toliko bolje pa je, da smo do njega tudi prijazni in prijateljski. S tem pa pridobimo vsi.

Neja Kunej in Liza Kramar, 7. a, OŠ Prebold

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
7°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.