fbpx
Časoris
Božično vzdušje. Vir: Pixabay
Božično vzdušje. Vir: Pixabay

Še vemo, kaj je božič in zakaj ga praznujemo?

Izabela Škornik, sedmošolka iz OŠ Valentina Vodnika, pravi, da se pravi pomen božiča izgublja. Zakaj?

Čar božiča je v vzdušju in toplini

December je mesec treh dobrih mož in prazničnih dni. Med njimi je tudi božič.

Toda zdi se mi, da se dandanes pravi pomen božiča počasi izgublja – predvsem pri mlajši generaciji.

Sprva je bil božič poganski praznik. Takrat se je Sonce spet začelo pomikati proti severu in stare civilizacije so to označile kot vnovično rojstvo boga sonca.

Kasneje je krščanska vera ta dan označila kot rojstvo Jezusa Kristusa, božična smrekica pa se je prvič pojavila v Nemčiji šele v 16. stoletju. V Ljubljani naj bi prvo božično drevo postavili leta 1845.

Danes večina mlajše generacije sploh ne pozna več pomena tega praznika.

V svoji družini sem izvedla manjšo anketo in ugotovila, kaj za določene starostne skupine pomeni božič. Babica mi je še znala kaj povedati o božiču. Je pa tudi dodala, da se je v letih navada praznovanja zelo spremenila. Nekoč je bil na ta dan post, polnočnica je bila skoraj obvezna …

Moji vrstniki pa menijo, da je namen božiča predvsem obdarovanje v velikih količinah in šole prosti dan.

Obdarovanje

Ko se okoli božičnega časa sprehajam po šolski hodnikih, slišim, da pogovori tečejo samo še o tem, kdo je dobil več; večje, dražje in boljše darilo bolj ugledne znamke.

Nihče ne govori, kje so bili in kako so se imeli. Na žalost opažam, da so otroci v Sloveniji vse preveč materialistični. Že starši jih oblačijo v najdražje znamke, jim kupujejo, kar si zaželijo, in še več.

Otroci postanejo vedno bolj zahtevni in tiste, ki nimajo oblačil uglednih znamk, začnejo zmerjati in poniževati. Nekateri sploh ne pomislijo, da bi lahko tudi brez vseh teh znamk in stvari bili srečni, morda celo srečnejši. Prav zaradi tega bi se moralo predvsem okoli praznikov o tem več govoriti.

Čar božiča je vendar v vzdušju, toplini in medsebojnih odnosih, ne v darilih.

Vzdušje

Božič je že v osnovi družinski praznik, zato ga je najlepše preživeti s svojimi bližnjimi. Lahko ga preživimo doma, ob peki piškotov in potice, okraševanju božičnega drevesca, postavljanju jaslic, božični večerji …

Lepo doživetje je tudi, ko se sprehodimo po okrašeni beli Ljubljani, zasneženem Tivoliju, zadrsamo po Kongresnem trgu,  si ogledamo jaslice v kakšni od cerkva, se udeležimo polnočnice in se tako še sami nalezemo toplega in prijetnega prazničnega vzdušja.

Izabela Škornik, 7. b, OŠ Valentina Vodnika

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Fog
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa