Časoris
V Centru ponovne uporabe Velenje je na voljo marsikaj zanimivega. Foto: Milan Njenjić
V Sloveniji imamo več centrov ponovne uporabe. Obiskali smo CPU Velenje. Foto: Milan Njenjić/CPU Velenje

S ponovno uporabo za čistejši svet

Si vedel, da na svetu vsako leto proizvedemo kar 300 milijonov ton plastike? Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da je od tega kar polovica plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. 

Zaradi teh strašljivih dejstev si zagotovo že slišal za trajnostni razvoj. Cilji trajnostnega razvoja so med drugim odprava revščine, enakost spolov in kakovost izobraževanja.

Eden izmed ciljev je tudi odgovorna proizvodnja in poraba

Da bi prenehali uporabljati predmete za enkratno uporabo ter spodbudili k nakupu rabljenih predmetov, imamo v Sloveniji več centrov ponovne uporabe.

V Centru ponovne uporabe Velenje je na voljo marsikaj zanimivega. Foto: Milan Njenjić
V Centru ponovne uporabe Velenje je mogoče za simbolično ceno kupiti marsikaj zanimivega. Foto: Milan Njenjić

»Namen našega centra je ljudi ekološko ozaveščati, jih seznaniti z varčevanjem z naravnimi viri, energijo ter zmanjševanjem količine odpadkov,« pojasnjuje Tatjana Hojnik iz Centra ponovne uporabe Velenje

Naš center obiščejo tudi osnovnošolci. Pokažemo jim, da je predmet, ki je za nekoga odslužen, lahko za drugega uporaben in dragocen. Zavedamo se pomena krožnega gospodarstva in trajnosti, zato si želimo, da odgovorno vedenje in skrb za planet postaneta navada tudi mlajšim generacijam.

Tatjana Hojnik
V Centru ponovne uporabe Velenje je na voljo marsikaj zanimivega. Foto: Milan Njenjić
V CPU Velenje so v 10 letih vrnili v ponovno rabo kar 311 ton izdelkov. Foto: Milan Njenjić

Center ponovne uporabe deluje tako, da prebivalci, ki živijo v njegovi okolici, prinesejo pohištvo, gospodinjske aparate, slike, knjige …, ki jih ne potrebujejo več. Izdelki morajo biti v delujočem stanju in primerni za uporabo. Ko se že zdi, da so določeni izdelki odslužili svoje, jim v Centru ponovne uporabe Velenje z obdelavo, čiščenjem in domiselnimi rešitvami vdihnejo novo energijo.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič
Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Tako spodbujajo krožno gospodarstvo.

Delo centrov ponovne uporabe je le ena izmed poti, ki vodijo do boljše prihodnosti ter čistejšega planeta. Njihov pristop resnično deluje: v dobrih desetih letih delovanja so v CPU Velenje v ponovno uporabo vrnili že 311 ton izdelkov. 

Knjige, igrače in podobno, česar ne potrebuješ več, lahko, namesto da jih vržeš v smeti, oddaš v najbližjem centru za ponovno uporabo. Tako lahko tudi ti z majhnimi koraki prispevaš k trajnostnemu razvoju in boljši prihodnosti. 

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.