Časoris
Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, prirejajo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Foto: Photosvit/Dreamstime
Roševe dneve, literarno srečanje najboljših mladih ustvarjalcev, prirejajo v spomin na znanega celjskega literarnega ustvarjalca Frana Roša. Foto: Photosvit/Dreamstime

Roševi dnevi so laboratorij za mlade pisce

Roševi dnevi so literarni natečaj, namenjen osmo- in devetošolcem.

Na vsakoletni poziv se lahko odzoveš tako s poezijo kot prozo. Po izboru žirije se 20 najboljših mladih ustvarjalcev udeleži zaključne prireditve v Celju.

Organizirajo delavnice in dan zaključijo s podelitvijo priznanj.

36. Roševi dnevi so potekali marca na Osnovni šoli Frana Roša Celje.

Naslov, na podlagi katerega smo mladi literati ustvarjali, je bil Mi mladi smo kjut.

Skupaj z Izabelo Veber sva zastopali Osnovno šolo Polzela. Poleg tega, da sem Časorisova mlada novinarka, pišem tudi poezijo.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

Organizatorji natečaja so za nas pripravili delavnico kreativnega pisanja, ki jo je vodila priznana slovenska pisateljica Neli K. Filipić.

Naši mentorji so se udeležili delavnice, ki jo je vodila Barbara Korun.

Dogodek je otvoril pevski zbor, nato pa smo se razdelili v skupini in izvedli delavnici.

Triurno aktivno sodelovanje ter pisanje kreativnih besedil na izhodišča: Kdo sem jaz?, Nekoč, ko bom … ter Življenje je … sta spodbujali izražanje mladih ter prosto razmišljanje brez dodatnih usmeritev in vodenja.

Proces je v nas prebudil navdih in domišljijo za pisanje. Nastale so globoke in pomenljive misli.

Ena od misli je bila: »Nekoč, ko bom epitaf tvojega nagrobnika, se bom v spomladanskem dežju spominjala najinega prvega poljuba.«

Na Roševih dnevih mi je bilo všeč. Spoznala sem tudi nove prijatelje. Delavnica je bila poučna in koristna, naučila sem se, da lahko preko igre koristno pridem do ustvarjalnosti.

Izabela Veber

Sodelovanje na Roševih dnevih res priporočam prav vsem, ki ste željni izkušenj in bi radi spoznali vrstnike iz vse Slovenije, ki radi pišejo tako kot vi.

Roševi dnevi so več kot le literarni natečaj, saj mlade nagradijo in spodbujajo k nadaljnjemu ustvarjanju besedil in izražanju lastnih misli na poglobljen način.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Nuša

Bohak je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že nekaj let, najraje pa piše intervjuje. Obožuje vse, kar je na kakršen koli način povezano z Evrovizijo. V prostem času piše tudi pesmi, se druži s prijatelji in obožuje spoznavanje novih ljudi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.