Časoris
Znamenita stolpa v Bologni. Foto: Sergey Dzyuba/Dreamstime
Znamenita stolpa v Bologni. Foto: Sergey Dzyuba/Dreamstime

Moje Erasmus+ počitnice v Bologni

Sem sedmošolec z OŠ Ankaran in v februarju sem bil prvič z učenci moje šole na izmenjavi Erasmus+.

Ali jo poznaš?

Erasmus+ je program Evropske unije, ki omogoča komunikacijo in izmenjavo učencev med državami.

Učenci ankaranske šole smo izmenjavo izvedli z italijansko šolo v Bologni. Oni bodo nas obiskali konec leta.

Čeprav smo obiskali zasebno šolo, me je presenetila oprema. Namesto globusa so uporabljali plastično žogo, na kateri je bil ekvator narisan s flomastrom!

Pouk smo imeli v italijanščini.

Jezik ni bil ovira, saj v Ankaranu živimo na dvojezičnem območju.

Italijanski jezik je poleg slovenščine uradni jezik in italijanščina je obvezen šolski predmet.

Ko nismo bili pri pouku, smo imeli vodene oglede mesta. Videli smo peto največjo baziliko na svetu. Strop je bil izjemno visok in stebri zelo debeli.

Videli smo tudi eno čudno sobo.

Ko si govoril v kot sobe, te je oseba v drugem kotu lahko slišala, tisti ljudje, ki so bili vmes, pa ne.

To sobo so uporabljali med kugo, da so lahko zdravniki varno govorili z bolniki. Tako so preprečevali prenos bolezni.

Videli smo tudi dva stolpa, značilna za Bologno. Nekoč je bilo tam veliko stolpov, zdaj pa sta samo ta dva.

Ali veš, da je v Bologni ulica, ki je podobna ulicam v Benetkah?

V tej ulici je voda ves čas približno meter globoka.

Obiskali smo še hišo Lucie Dalla. To je italijanski kantavtor, ki je napisal veliko znanih italijanskih pesmi.

Na posebni delavnici smo se učili priprave tipičnih italijanskih testenin.

Recept za tagliatelle je enostaven.

Tagliatelle. Foto: Marilyn Barbone/Dreamstime.com
Tagliatelle. Foto: Marilyn Barbone/Dreamstime.com

Vse, kar potrebuješ za eno osebo, je 100 gramov moke in večje jajce.

Sestavini zmešamo in testo pustimo počivati približno 20 minut.

Nato ga razvaljamo in narežemo na pol centimetra široke trakove.

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič
Ilustracija: Nina Semolič

Tagliatelle kuhamo v kropu sedem minut, in to je to! Tako preprosto je.

Na izmenjavi v Bologni sem zelo užival. Z veseljem bi jo ponovil.

Rok Kužner, 7. razred, Osnovna šola Ankaran

***

Želiš deliti svojo zgodbo z nami? Piši nam na urednistvo@casoris.si. Z veseljem jo bomo prebrali in objavili.

Podprite Časoris ozka pasica Časko

Rok

Kužner je član ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Z novinarstvom se ukvarja že od 3. razreda ter vodi in nastopa na različnih prireditvah. Zanima ga računalništvo in programiranje. V prostem času vesla, programira in se druži s prijatelji.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.