Časoris
Vir: Pixabay

Roboti bodo vplivali na našo prihodnost

V Zagrebu si lahko v Galeriji Klovićevi dvori do 15. decembra ogledaš zanimivo in raznoliko interaktivno razstavo World of robots, Svet robotov.

V 21. stoletju je robotika zelo napredovala in roboti igrajo pomembno vlogo v našem vsakdanjem življenju. V prejšnjem stoletju bi se ljudem zdelo nepredstavljivo, da se bodo po naših domovih sprehajali roboti, danes pa robotski sesalnik, ki kroži po stanovanju, ni nič nenavadnega.

Verjetno se strinjaš, da so roboti potrebni za opravljanje ponavljajočih se in nevarnih del, kot sta razkuževanje prostorov ali iskanje bomb. Toda, ali bi ti bilo všeč, če bi te v restavraciji postregel robot?

Razstava Svet robotov obiskovalce spodbudi k razmišljanju o posledicah dejstva, da so roboti postali del našega vsakdana.

Robot Kiko. Foto: Mia Baškovič
Robot Kiko. Foto: Mia Baškovič

Na časovnici, ki je prikazana na stenah, je razložen razvoj robotov skozi čas. Lahko si ogledaš najnovejše humanoidne robote, risbe robotskih rok, 3D tiskalnike, izvirne robote iz filmov Iron Man, Terminator in Vojne zvezd, robotske živali in celo maketo robota, ki hodi po Marsu.

Med otroki je najbolj priljubljen robotski pes, ki izvrstno posnema gibanje psa. Z robotskimi igračami, kot so transformerji, daljinsko vodena nogometna žoga in nakladalni robot, se lahko tudi sam poigraš.

Razstavo smo obiskali s sošolci in po ogledu sem jih vprašala, kakšna prihodnost se nam po njihovem mnenju obeta zaradi robotov.

Roboti bodo močno vplivali na našo prihodnost. Poklici se bodo spremenili, saj bo vse postalo avtomatizirano. Družba se bo spremenila kot celota.

Erik

Maxim misli, da bodo roboti prispevali k propadu človeštva.

Nora pa razmišlja takole:

Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič
Časorisovi mladi novinarji. Ilustracija: Nina Semolič

»Menim, da bodo roboti na prihodnost vplivali tako pozitivno kot negativno. Pozitivna posledica je, da se svet tehnološko razvija. Negativni posledici pa sta manjše število delovnih mest za ljudi in pomanjkanje človeškega stika, na primer v restavracijah in hotelih.«

Podprite Časoris - poljubno

Mia

Baškovič je članica ekipe Časorisovih mladih novinarjev. Zelo rada bere in piše. Želi si študirati v tujini in postati novinarka. V prostem času rada hodi na sprehode, teče, izvaja jogo, posluša glasbo in gleda serije.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
-5°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.