V kuharici Reciklirana kuharija je zbranih 20 najboljših receptov za manj zavržene hrane. Med njimi je tudi recept za zelenjavne testenine. Pripravili so ga učenci OŠ Malečnik.
Kako so se lotili reciklirane kuharije, pojasnjuje Tina Fošnarič, mentorica Ekošole z OŠ Malečnik.
»Na naši šoli se otroci lahko vključijo v dejavnost Uživam v kuhanju, kjer nastajajo raznolike jedi. Reciklirano kuharijo so sprejeli z veliko vnemo. Vsi recepti, ki so nastali, so bili plod njihove domišljije, izkušenj in veselja, ki ga kažejo v kuhinji.
Iz rokava so stresali ideje in tako je nastal tudi recept za zelenjavne testenine, ki smo ga podkrepili z ilustracijami in opisom postopka priprave.«
Zakaj ravno testenine?
Znano je, da imajo otroci izredno radi testenine, v vseh oblikah. Njihova priprava je hitra in enostavna. Odločili so se, da testu dodajo še ostanke zelenjave in vse skupaj povežejo v celoto, ki pritegne in zadovolji vsakega jedca.
Problem zavržene hrane je iz dneva v dan večji. V vrtcih, šolah pa tudi domovih ostajajo ogromne količine hrane. Pomembno je ozaveščanje otrok o tem. S tovrstnimi izzivi bi se morali srečevati že od malih nog. Najboljša rešitev se skriva v reciklirani kuhariji!
Tina Fošnarič, Ekošola, OŠ Malečnik
Zakaj je pomembno, da v kuhinji porabimo tudi ostanke?
Podatek, koliko hrane zavržemo, je zaskrbljujoč. Če bi vsak kupil le toliko hrane, kolikor je potrebuje, in bi načrtoval posamezne obroke v primerni količini, teh ostankov ne bi bilo toliko. Če pa vendarle imamo veliko ostankov, jih lahko recikliramo, torej porabimo do konca v novi domiselni jedi. Potrebno je le malo domišljije in kanček čarovnije!
Recept za zelenjavne testenine
Sestavine:
- ostanki kuhane zelenjave (korenček, brokoli, cvetača)
- 400 g ostre moke
- 4 jajca
- sol (za jajčno testo)
Priprava:
Ostanke kuhane zelenjave zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pripravimo jajčno testo.
Potrebujemo 400 g moke, 4 jajca in ščepec soli.
Moko presejemo na delovno površino, jo solimo, na sredi naredimo luknjico in vanjo vlijemo razžvrkljana jajca.
Zgnetemo v testo, ki mora biti prožno in gladko.
Testo naj počiva vsaj pol ure.
Testu dodamo kuhano zelenjavo.
Nato ga razdelimo na tri dele in ga razvaljamo.
Z nožem ga narežemo na široke rezance.
Kuhamo v osoljeni vodi do želene trdnosti.
Dober tek!
***
Vsebine o projektu Hrana ni za tjavendan pripravljamo v sodelovanju z Lidlom Slovenija. Več informacij o projektu je na voljo na spletni strani Boljši svet.