Časoris
Radgonski otroci ustvarjajo oddajo Radgonska deca. Vir: Pixabay
Radgonski otroci ustvarjajo oddajo Radgonska deca. Vir: Pixabay

Radgonska deca na radiu Agora 105,5

Ali veste, kako nastane radijska oddaja? Učenci OŠ Gornja Radgona to dobro vedo, saj že dve leti pripravljajo oddajo Radgonska deca za Radio Agora. Preberite prispevek osmošolke Tinkare Klemenčič. Vas je prepričala? Jim boste prisluhnili? Lahko jih poiščete tudi na Facebooku.

Ustvarjanje radijskih oddaj: Trud, zabava in intervjuji v zadnjem trenutku

Sem Tinkara Klemenčič, učenka 8. razreda Osnovne šole Gornja Radgona. Že tretje šolsko leto obiskujem obogatitveni program z naslovom Projekt Deutsch. Pri tem projektu se poleg drugih aktivnosti, kot je na primer mednarodno sodelovanje z glasbeno osnovno šolo iz avstrijskega Kirchberga ob reki Rabi, že drugo šolsko leto ukvarjamo s snemanjem radijske oddaje za Radio Agora z naslovom: Radgonska deca.

Naša mentorica je učiteljica nemščine ga. Romana Slavič  Žnuderl, občasno nam pomagata tudi učiteljica slovenščine Valentina Novak in novinarka Jasmina Godec, s katero veliko sodelujemo – pomaga nam pri montaži naših oddaj.

V vsako oddajo vložimo veliko truda, vendar se ob tem tudi veliko naučimo in se seveda – kar je najbolj pomembno – tudi zabavamo.

Najbolj smo se razveselili novice, da bomo oddajo čisto zares – snemali. Takrat smo kar vzklikali od navdušenja. Naša prva oddaja nam je delala kar precej težav, sploh ker smo potrebovali veliko časa, da smo prevzeli vsak svoje zadolžitve.

Najprej smo posneli jingle – prvič smo slišali zanj – v slovenskem in nemškem jeziku in si izmislili ime naše oddaje. Lanske oddaje smo snemali v obliki rubrik, kot so šport, novice iz šolskega življenja, imeli smo tudi rubriko vici, živali, »gnes« (dogodki na današnji dan) in vreme.

Letos smo se odločili, da bo oddaj manj (vsak drugi mesec, lani 9!) in da bodo tematsko obarvane – oktobrska oddaja je bila namenjena raznolikosti jezikov, decembrska pa praznovanju.

Postopoma so naše oddaje postajale vedno boljše, pri snemanju smo postali bolj sproščeni, vmes se tudi veliko hecamo, zato trajajo snemanja kar dolgo … in naša mentorica mora imeti kar precej dobre živce in veliko potrpljenja z nami …

Drobne težave in veliko smeha

Veliko oddaj posnamemo v zadnjem trenutku, nekaterih prispevkov pa sploh ne objavimo, saj se izgubijo ali se pojavijo kakšne druge težave.

Najbolj se spomnim izkušnje, ki se je dogodila pred kratkim.

Zadnje čase je bilo veliko učencev neaktivnih, zato me je učiteljica zadolžila, da določim tiste, ki imajo čas in bi bili pripravljeni kaj posneti, da posnamejo vsak svoj intervju. Seveda so ga vsi posneli – kot običajno – v zadnjem trenutku.

Tisti dan smo potrebovali snemalno napravo na terenu, saj naj bi nekateri učenci v Ljubljani z mimoidočimi posneli intervjuje o obdarovanju; naši učenci so namreč ravno takrat na RTV Slovenija tekmovali v oddaji Male sive celice.

Istočasno pa naj bi dopoldan v šoli posneli intervju z učiteljico razredne stopnje z isto snemalno napravo. Spomnila sem se, da imamo na šoli še eno snemalno napravo. Ko smo posneli intervju, sem z njo odhitela k pouku. Po prvi uri sem jo odnesla v učilnico naše mentorice, ki je bila ravno tisti dan odsotna. V naslednjem odmoru sem šla pogledat, če je mentorica že prišla, in ugotovila, da snemalne naprave ni več. Nisem se obremenjevala s tem, saj sem mislila, da zanjo skrbita učenki, ki sta tudi snemali intervju.

Še danes mi ni čisto jasno, kaj se je zgodilo, vendar se je posneti prispevek izgubil in žal ni bil objavljen, čeravno je bil napovedan. Mislim, da je nekdo posnetek preprosto izbrisal, ko je snemalno napravo pospravil nazaj, ker ni razmišljal, da ga je treba naložiti na računalnik.

Res je med našim delom tudi precej nezgod, vendar se ob tem veliko naučimo, smejimo se, če se kdo zmoti ali kadar je koga, ki še ne pozna naše oddaje, strah intervjuja in ga poskušamo prepričati, da je to v bistvu preprosto in prijetno.

Snemanje v živo

Zelo zanimiva izkušnja je bil obisk Radia Agora v Celovcu v okviru naše zaključne ekskurzije na avstrijsko Koroško. Gospa Vianey Cobian nam je predstavila potek dela na radiu, ogledali smo si prostore in sodelovali pri snemanju oddaje v živo. Pred tem pa smo v mesecu maju obiskali tudi studio radia Maribor in RSI, kjer smo posneli osmo oddajo.

S sošolcem Ninom Roškarjem sva se skupaj z našo mentorico Romano in novinarko Jasmino udeležila radijske delavnice »Kaj vse moram upoštevati pri ustvarjanju svoje oddaje?« v Pavlovi hiši v avstrijski Potrni/ Laafeldu.

Zelo smo veseli, da nam šola omogoča izkušnjo, pri kateri smo lahko zelo aktivni in prevzemamo naloge, pri katerih smo ustvarjalni in nam je zabavno.

Zelo se že veselim nove izkušnje, snemanja oddaje, ki bo potekala v živo, in sicer 12. 3. 2018 med 10.00 in 12.00 uro v oddaji Obzorja na radiu Agora 105,5.

Dodajam še povezavo do naših prejšnjih oddaj. Lepo vabljeni k poslušanju.

Tinkara Klemenčič, Osnovna šola Gornja Radgona 8. c.

Radgonski otroci ustvarjajo oddajo Radgonska deca. Vir: Osebni arhiv
Radgonski otroci ustvarjajo oddajo Radgonska deca. Vir: Osebni arhiv

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.