Časoris
@casoris

Kako najlažje preveriš, ali je novica, ki jo želiš deliti, resnična? Profesorica znanost in Janja imata zate nekaj napotkov! #LažneNovice

♬ original sound - Časoris

Profesorica znanost: kaj smo se naučili v seriji videov?

V seriji videov smo se naučili, na kaj moramo biti pozorni, ko beremo novice.

Profesorica znanost opozarja: pomisli, preden deliš, vedno preveri vir, preberi novico do konca, preveri avtorja, preveri fotografijo, preveri druge vire, preveri datum in preveri, če gre za šalo!

Treba je ozavestiti tudi svoje predsodke, kar je prejšnjič storila tudi Janja in brez pomoči Profesorice znanost ugotovila, ali je novica resnična.

Profesorica znanost tako tudi svetuje: o vsebini vedno razmisli!

Kaj pa ti? Ali se prepričaš, če je novica, na katero naletiš, resnična? Izpolni anketo http://bit.ly/casoris-4*​​. 

Znaš pred lažnimi novicami na zabaven način posvariti prijatelje? Sodeluj v natečaju! Posnami video in nam ga pošlji na urednik@casoris.si.** 

*Če želiš po izpolnitvi ankete sodelovati v žrebu za privlačno nagrado, prosi starše za soglasje, da nam lahko posreduješ svoj elektronski naslov. Nagrajenec za nagrado prejme bralnik, Časorisovo majico in športno vrečo ali držalo za telefon.

** Prosi starše, da podpišejo soglasje za pošiljanje videa, in soglasje skupaj z videom pošlji na urednik@casoris.si. Tvoje podatke bomo hranili v skladu z našimi splošnimi pogoji in veljavno zakonodajo.

***

Serijo ozaveščevalnih videov na TikToku pripravljamo v sklopu projekta Lovci na lažne novice in druge zgodbe iz sveta dezinformacij, ki ga sofinancirata ameriška organizacija World Learning in ameriško ministrstvo za zunanje zadeve.

Ties logotipi

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.